Skralt i svampkorgen. Kommer regn så kommer svamp, lovar svampexperten HG Karlsson som än så länge går med tom korg.
Skralt i svampkorgen. Kommer regn så kommer svamp, lovar svampexperten HG Karlsson som än så länge går med tom korg.

Svamplockare får hoppas på regn

Nej, någon svamp att tala om finns det ännu inte ute i markerna. Två torra kremlor var allt som tidningens team lyckades hitta under en runda i skogen.

ANNONS
|

Då hade vi ändå sällskap av HG Karlsson, välkänd svampexpert och naturguide i Halmstads kommun.

När han har guidat grupper den senaste veckan så har svampexemplaren varit lätträknade. Annat var det förra året, då skogen fullständigt myllrade av svamp.

–Vi hade perfekta förhållanden förra året. Det var en varm sommar följd av ett mycket kraftigt regn, säger HG Karlsson.

Det är just det sistnämnda – regnet – som saknas för att svamparna ska spränga upp ur marken. Ett lätt regn räcker inte, men kommer regnmängden upp i en till två centimeter så gör det underverk.

–Inom en vecka kan man gå ut och leta svamp.

ANNONS

Kantarellen debuterade tidigt i år och har hittills haft ett normalår eller kanske till och med något över. Men kantarellen är en överskattad svamp, tycker HG Karlsson, som i stället slår ett slag för den relativt okända kremlan.

–Vi har massor av kremlor i våra strandskogar. De lever i symbios med tallarna. Där det finns tallar finns det kremlor och tvärtom.

Hans egen favoritsvamp är emellertid karljohan som hade ett riktigt kanonår förra året. Tunt skivad karljohan är utmärkt att torka och kan sedan användas i såser eller stuvningar.

Även om svampbeståndet är lågt så tycks intresset för att plocka bara öka. HG Karlsson har i år fått flera förfrågningar från företag om att hålla i guidningar.

–Det känns som att det finns ett sug för att lära sig mer. Jag tror att det hänger ihop med en hälsotrend, vi läser ju bland annat om stora företagsledare som cyklar till jobbet, säger HG Karlsson.

Bästa tiden för att ge sig ut på svampjakt brukar vara i början av september och det finns fortfarande goda chanser för att den tidiga hösten kommer att bjuda på goda plockmöjligheter.

Den 6 september hålls traditionsenligt Svampens dag i Biskopstorp och det återstår att se hur många sorter som har tittat fram till dess.

ANNONS

–Under tiden kan man ta det lugnt och koncentrera sig på blåbär och lingon. Det ser ut att bli ett riktigt bra lingonår i år, säger HG Karlsson.

ANNONS