Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redogör för läget. Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt näringsliv, berättar om rapporten för företagare i Halland.

Svårt hitta rätt personal

Företagare i Halland har svårt att rekrytera personer med rätt kompetens. Allra svårast är det att hitta personal inom byggbranschen. – Det här är ett stort problem, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt näringsliv

Sedan slutet på 90-talet har Svenskt näringsliv gjort enkätundersökningar för att ta reda på hur företag rekryterar och vad de behöver för kompetens. I år är det 240 halländska företag som har svarat på enkäten. Resultatet visar att allt fler företag i Halland har svårt att hitta rätt personal.

– Över hälften av företagen uppger att de har svårt, eller mycket, svårt att rekrytera personal, säger Patrik Karlsson, på Svenskt näringsliv.

Företagen söker framförallt efter folk som har gått yrkesinriktade gymnasieprogram. I hälften av rekryteringarna var det sådan personal som eftersöktes.

– Det är ett problem eftersom attraktionskraften går neråt för de här utbildningarna. Om det till exempel läggs ner byggprogram kommer det bli ännu svårare för företagen framöver, säger Patrik Karlsson.

Det är just i byggbranschen som det saknas mest personal. Andra yrken som efterfrågas i Halland är säljare, kockar och servicetekniker.

På onsdagen träffade Svenskt näringsliv företagare, politiker och tjänstemän i Halland för att diskutera rapporten. Idéer som lyftes var att det måste bli ett bättre samarbete mellan skolor och arbetsliv och att det behövs fler yrkesutbildningar. Att företagen inte hittar rätt personal kan orsaka stora problem.

– Många företag säger att de inte kan växa som de vill, att de får ekonomiska problem och att de måste tacka nej till uppdrag, berättar Patrik Karlsson.

Andra konsekvenser är att personalen får jobba hårdare och att företagen måste hyra in tjänster och personal.

Det är inte bara personal med yrkesutbildningar som behövs. Charlotte Schéle är chef för Svenskt näringsliv i Halland och hon säger att företag också har svårt att rekrytera högskoleutbildade ingenjörer.

– Ett problem där är att många som är utbildade söker sig till exempelvis Göteborg i stället. När det gäller högkvalitativa jobb konkurrerar Halland med stora företag på andra orter, säger hon.

Enligt Svenskt näringsliv är det flera saker som behövs för att lösa problemet. Patrik Karlsson vill bland annat att Arbetsförmedlingen ska förändras, att det ska skapas fler platser på Yrkeshögskolor och att det ska bli enklare att byta karriär.

– Det är viktigt med ett livslångt lärande och att vi får en rörlighet på arbetsmarknaden, säger han.