Stulen bronsskulptur återlämnad efter 20 år

Efter att ha varit spårlöst försvunnen i 20 år har bronslyran till konstverket Musikens källa mystiskt lämnats tillbaka. Helt plötsligt låg den bara i fontänen en morgon.
– Vi har ingen aning om var den har varit, men vi gläds åt att den är tillbaka, säger Karolina Pettersson, enhetschef på kulturförvaltningen.

ANNONS
|

Det var en sommarnatt 2001 som lyran stals från konstverket utanför Halmstads teater. Sedan dess har den varit spårlöst försvunnen och försök som gjorts att återskapa skulpturen har misslyckats.

Men så en morgon när Samir Katadzic, koordinator på teatern, kom tillbaka efter påskledigheten såg han något som låg slängt i fontänen. Första tanken var att det var en pinne men när han närmade sig förstod han att det var lyran som tillhör konstverket.

– Den är ganska stor, omkring en meter, berättar Karolina Pettersson som är otroligt glad över att den är tillbaka.

Inte första gången

Var den har varit i 20 års tid kan hon inte ens gissa.

ANNONS

– Den kan ha varit precis var som helst men uppenbarligen är det någon som känt sig manad att lämna tillbaka den. Det kan ha varit en ”gå hem från krogen-grej” men det är inte heller ovanligt att det sker bronsstölder från just konstverk även om vi har varit ganska förskonade i Halmstad, säger hon.

Det är dock inte första gången en del av ett konstverks stjäls för att sedan lämnas tillbaka i Halmstad.

– 91:ans hjälm var borta i många år innan den lämnades tillbaka.

Några efterforskningar för att ta reda på var konstverket har varit och vem som lämnat tillbaka det kommer inte att göras säger Karolina Pettersson.

– Vi gläds åt att någon valt att lämna tillbaka den, man kunde ju lika gärna ha slängt den. Nu blir konstverket komplett. Snäckan har ju funnits kvar men tekniskt sett har det varit ett halvt konstverk.

Hade planer på att återskapa

En annan märklig omständighet i sammanhanget är att kulturförvaltningen precis börjat undersöka möjligheten att återskapa konstverket och vad det skulle kosta. Arbetet förenklas betydligt av att lyran nu är tillbaka.

– Vi bedömer att den är i gott skick. När man tittar på originalfoton så kan man se att något munstycke är borta så det behöver återskapas. Sen måste vi kolla pumpen och se vilka tekniska lösningar som behövs för att fontänen ska fungera igen. Vi kommer att låta en konservator göra en professionell bedömning, säger Karolina Pettersson.

ANNONS

Hon kan i dagsläget inte svara på när konstverket kan återinvigas igen.

– Det kommer att ta lite tid men vi ska påbörja arbetet omedelbart.

Glädjen över att lyran är tillbaka är stor även hos Halmstads socialdemokratiska kvinnoklubb som skänkte skulpturen, tillägger hon

– De fick förhandsinfo om detta i förra veckan och är superglada kan jag berätta.

Bild: Halmstads kommun

Fakta: Musikens källa

Sommaren 1956 placerades Bernard Andersons skulptur ”Musikens källa” utanför Halmstads teater. Fontänen var formad som en snäcka i röd granit och på den stod en självspelande lyra i brons, där tre vattenstrålar utgjorde strängarna.

Skulpturen var en gåva från Halmstads socialdemokratiska kvinnoklubb.

Bernard Anderson (1898-1983) var en svensk skulptör född i Halmstad. Han utbildade sig i USA och Frankrike under 1910- och 20-talet. Efter att ha återvänt till Halmstad arbetade han bland annat som konsthantverkare på Slottsmöllans tegelbruk.

Runt om i Halmstad finns fler offentliga konstverk av Bernard Anderson. ”Syskonpar” från 1963 som under våren placeras i den nya stadsdelen Ranagård, ”Klätterlek” som placerades på Österledskolan i Oskarström 1966, och tegelrelieferna på rådhusets fasad från 1937, är bara några exempel.

ANNONS