Studieförbunden om höstens kurser

Uppskjutna kurser, ökat tryck på andra och anpassad verksamhet. Så gör studieförbunden i Halland för att ta sig an hösten.

ANNONS
|

Höstens program ser av förklarliga skäl lite annorlunda ut för Hallands stora studieförbund. Kurser har pausats, minskats eller blivit digitala. Samtidigt är studieförbunden en viktig social länk för många av deras medlemmar.

– Behovet att träffas är nu större än rädslan, säger Björn Johansson verksamhetschef för ABF i Halland.

Björn Johansson säger att de tack vare de stora lokaler de förfogar över inte behövt dra ner på kurser eller antal deltagare, men att de har pausat några.

– De kursstarter som vi pausat under hösten är efter deltagarnas egna önskemål, säger han.

Även hos Studieförbundet Vuxenskolan ser verksamheten annorlunda ut under hösten. En del av kurserna ges istället på distans och på andra har de begränsat antalet platser.

ANNONS

– Det har inte varit det tryck på kurserna som vanligt men det hade vi inte heller räknat med, säger Kristina Svahn verksamhetschef på Vuxenskolan.

På Studiefrämjandet har de kunnat köra på som vanligt med de kurser som är förlagda utomhus, men varit tvungna att begränsa antalet deltagare på vissa kurser inomhus .

– Våra fågelkurser och jägarkurserna i både Falkenberg och Varberg har haft väldigt många anmälningar, seger Lena Svensson vid Studiefrämjandet.

En verksamhet som alla de tre studieförbunden säger rullar på som vanligt, är de för barn och ungdomar.

– Folkhälsomyndigheten har uppmanat att ungdomar ska fortsätta med sina aktiviteter och det har vi tagit fasta på, säger Kristina Svahn på Vuxenskolan.

Björn Johansson på ABF säger att de inte märkt någon skillnad i antalet anmälningar på sina barn och ungdomsaktiviteter.

– Vi har som alltid haft ett högt tryck på både danskurser och barnkörerna. Vi pausade barnverksamheten en vecka i våras och anpassade den efter rekommendationerna, men nu kör vi på som vanligt, säger han.

Även om det har gjorts anpassningar i verksamheten säger de tre studieförbunden HN pratat med att mycket bygger på deltagarnas eget ansvar.

– Vi kan inte säga att vi coronasäkrar, det är inte möjligt. Det är den Svenska modellen som gäller, säger Kristina Svahn verksamhetschef på Vuxenskolan.

ANNONS
ANNONS