Alma Paulsson och hennes klass är beredda att göra så mycket de bara kan för att försöka få pengarna tillbaka från företaget de hyrt av.
Alma Paulsson och hennes klass är beredda att göra så mycket de bara kan för att försöka få pengarna tillbaka från företaget de hyrt av. Bild: Privat

Studenter får kanske inte tillbaka pengarna för inställda studentflak

Flera gymnasieklasser har anlitat samma företag för att ordna studentflak och sedan flaken förbjudits är det oklart om studenterna får pengarna tillbaka. Alma Paulssons klass är beredda att ge sig in i en juridisk strid med företaget.

ANNONS
|

På begäran av Folkhälsomyndigheten har Transportstyrelsen tillfälligt förbjudit studentflak på grund av coronapandemin. På Peder skrivares skola i Varberg har fem klasser hyrt flak av företaget Succent. När regeringen meddelade att studentflaken förbjuds blev klasserna kontaktade av Succent.

– De ville erbjuda oss en annan lösning. Typ ställa upp flaket på en parkeringsplats eller uppfart, säger Alma Paulsson, som är vice ordförande i studentkommittén på Peder skrivares skola.

Alma Paulssons klass har i förväg betalat in 12 500 kronor, som är hälften av den totala kostnaden för flaket. Förslaget att fira stillastående är inget som lockar.

– Det är inget man vill göra och vi betalar inte 25 000 kronor för att stå stilla på ett flak i två timmar. Jag tror inte ens att det heller är tillåtet, säger Alma Paulsson.

ANNONS

Succents Vd Daniel Ahremark säger att de inte vill kommentera ärendet innan de haft möte med alla klasser som bokat flak via dem. Alma Paulsson har via mejl sagt nej till att ha ett sådant möte.

– Vi vill inte ha möte eller alternativa lösningar. Vi vill ha pengarna tillbaka, säger hon.

Om klassen inte får pengarna tillbaka kommer de med Alma Paulsson i spetsen att ta kontakt med juridiska ombud för att få hjälp att ta ärendet vidare.

– Jag är den där som aldrig någonsin ger mig. Vi ska ta det här vidare och man kan lära sig av det här samtidigt, säger Alma Paulsson, och fortsätter:

– Alla i klassen är eniga om att vi ska göra det som krävs för att få pengarna tillbaka. Det handlar om 780 kronor per person men studenter har ju inte hur mycket pengar som helst.

Hur känns det att det inte blir något studentflak i år?

– För mig är det en jättestor grej och det känns som en av de största besvikelserna. Jag hade hellre åkt flak än haft utspringet om jag kunnat välja, Alma Paulsson.

För Falkenbergs del ser det bättre ut. Sofia Hjalte, som sitter med i studentkommittén på Falkenbergs gymnasieskola, berättar att de flesta klasser vänt sig till lantbrukare för att ordna studentflaken, och att det i de flesta fall inte varit några problem att avboka.

ANNONS
ANNONS