Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Stort strömavbrott efter brand i ställverk

En explosion i ett ställverk gjorde att stora delar av Halmstad blev strömlöst under torsdagskvällen och natten mot fredagen. Som mest var drygt 8 000 kunder drabbade. Under fredagsmorgonen meddelar Halmstad Energi och Miljö (Hem) att alla ska ha fått strömmen tillbaka.
– De sista kopplades på för bara några minuter sedan, sade Åsa Montan, kommunikatör på Hem, vid 07-tiden.

Larmet om en brand kom strax efter klockan 22 på torsdagskvällen. Det visade sig att en explosion inträffat i ställverket på Hovgård vilket orsakade ett större strömavbrott. Både räddningstjänsten och Hems egen personal larmades till platsen.

– Det brinner i en av isolatorerna där och vi avvaktar för tillfället eftersom vi måste invänta personal som kan hantera det här. Vi kan inte gå in just nu och Hems personal är inte framme ännu men det finns ingen risk för spridning, sade Peter Stened, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad ungefär 22.20 på torsdagen.

Inledningsvis var det oklart hur många som drabbades av strömavbrottet men under natten kunde Hem berätta att det varit som mest drygt 8 000 kunder.

– Det rör sig om en explosion i ställverket som är inmatningspunkt för Eons nät i Halmstad och därmed är ett antal tusen kunder drabbade. Felet sträcker sig från Söndrum och Frösakull ut mot Holm och Wapnö. Vi har inte kunnat utvärdera hur stora skador det rör sig om men enligt vad jag har fått till mig från personal på plats kan det ta lång tid att åtgärda, sade Åsa Montan under torsdagskvällen.

– Först måste vi säkerställa att det inte brinner och sen kan vi börja utreda vad det är som har hänt och hur vi ska åtgärda det här.

Tjugo minuter innan midnatt meddelade Åsa Montan att räddningstjänsten var klara på platsen men att Hems egen personal jobbade vidare på egen hand.

– Räddningstjänsten åkte hem för ett tag sedan och nu måste vi se till att säkra anläggningen och sen gå till botten med vad som har hänt. Men hur lång tid det kan ta vet jag fortfarande inte.

I kommentarerna på Hems Facebook skrev folk från alla möjliga delar av stan hur de saknade ström. En läsare berättade för Hallandsposten att "hela Tylösand är strömlöst".

Strax före klockan 05 på morgonen hade mer än hälften av de drabbade kunderna fått tillbaka strömmen. Ytterligare någon timma senare var antalet strömlösa nere på 2 700 och vid klockan 07 ska alltså samtliga kunder fått elen åter.

– Min kollega ringde precis och berättade att de sista kopplades på för bara några minuter sedan. De har gjort ett fantastiskt jobb, sade Åsa Montan då.

En tidigare prognos talade om att de flesta kunder skulle få tillbaka sin ström vid lunchtid på fredagen. Men så blev alltså inte fallet.

– När vi satte prognosen tyckte vi att den lät bra för då var nästan 7 000 kunder utan el. Men personalen har jobbat på som illrar, säger Åsa Montan.

Under strömavbrottet låg Hems hemsida nere och kunderna hänvisades till det kommunala bolagets Facebook-sida där man löpande uppdaterat läget under natten.

– Det har hänt tidigare att hemsidan brakat ner. Många har lärt sig att vi är noga med att uppdatera Facebook vid stora händelser, säger Åsa Montan.

Orsaken till explosionen är ännu okänd. För Hems personal väntar nu att undersöka hur stora skador den orsakat och hur dessa ska åtgärdas, berättar Åsa Montan.

Det man vet i nuläget är att en matarenhet har brunnit och är mycket skadad och att även den andra enheten gått sönder.