Från och med att det nya restriktionerna infördes i förra veckan så har resandet med kollektivtrafiken stört sjunkit.
Från och med att det nya restriktionerna infördes i förra veckan så har resandet med kollektivtrafiken stört sjunkit.

Stort ras för resandet med Hallandstrafiken

Resandet med Hallandstrafiken sjönk med nästan en tredjedel på en vecka. Det nya restriktionerna blev ett tungt slag mot det redan hårt drabbade kollektivtrafikbolaget. Samtidigt jobbar de hårt för att minska trängseln.

ANNONS
LocationHalland||

Sedan de nya restriktionerna trädde i kraft den 3 november förra veckan har resandet med Hallandstrafiken minskat kraftigt. Jämfört med föregående vecka så har försäljningen minskat med 32,3 procent. Och tittar man på hur mycket försäljningen har minskat sedan vecka 42, som i och för sig inte var en speciellt bra försäljningsvecka om man jämför med 2019, så är det totalt ett tapp på 40 procent.

– Vi har inga restriktioner för kollektivtrafiken i Halland. Men bland annat innebär restriktionerna däremot att arbetsgivare i största möjliga mån skall främja distansarbete. Det påverkar så klart att färre resenärer åker till och från arbetet, säger Yasmine Möllerström-Henstam som är kommunikationschef på Hallandstrafiken.

ANNONS

LÄS MER:Tjuvåkning i Hallandstrafiken ökar med 150 procent under pandemin

Om det är inom tåg- eller busstrafiken det största tappet har skett är dock svårt att veta.

– Det är svårt att säga då ingen visering sker ombord på bussarna. Tror att det är ganska likt oavsett om man färdas med tåg eller buss, säger Yasmine Möllerström-Henstam.

Gör allt de kan för att minska trängsel

Samtidigt som Hallandstrafiken ser en sviktande försäljning så pågår också ett arbete med att undvika trängsel på bussar och tåg. Möllerström-Henstam säger att all trafik utförs som vanligt och utöver det så förekommer planerade och även temporära förstärkningsinsatser inom busstrafiken. Frekvensen av städningen av bussar och tåg har ökats upp även den.

– Vi kommer göra vårt yttersta för att minimera trängseln så långt det är möjlig. Dock har vi har inget lagligt stöd att förbjuda människor att stiga ombord på våra fordon, säger Yasmine Mölletström-Henstam.

LÄS MER:Skakig start för Hallandstrafikens nya biljettsystem

LÄS MER:Så mycket billigare blir för de halländska pendlarna

LÄS MER:Hallandstrafiken sänker priset på periodkort för vissa resor

ANNONS