Mia Yri. Foto: Pressbild
Mia Yri. Foto: Pressbild

Stort problem i hela landet

Halland är inte ensamt om problemet. Naturvårdsverket berättar att förvaltningen av skyddad natur har varit underfinansierad.

ANNONS
|

Mia Yri är samordnare av förvaltning av skyddade områden på Naturvårdsverket. Hon känner igen bilden som länsstyrelsen i Halland målar upp – det är svårt att hinna med skötselplanerna för skyddade naturområden.

– De har varit underfinansierade, säger hon och fortsätter:

– Det har varit svårt under många år, vi har fått många signaler på det.

Hon berättar att regeringens strategi har varit att fokusera mer på att skapa fler skyddade områden än att förvalta de som redan finns.

– Det har tillkommit fler områden under de senaste åren.

När områdena har blivit fler innebär det att skötselanslaget ska fördelas på ännu fler områden – alltså färre kronor per område.

ANNONS

– Länsstyrelsen har fått jobba med att prioritera. Det finns 21 olika län, och alla arbetar olika. De som har haft mer koll på läget är de som prioriterat hårt. De som inte gjort det har haft svårt att hinna med och få en överblick, säger samordnaren.

Hallands länsstyrelse berättar att prioritera är vad de har gjort.

– Så måste man göra när man har lite mindre resurser. Förhoppningsvis kan de jobba bredare och göra exempelvis restaureringar när anslagen ökar.

Mia Yri lyfter fram att det till 2016 faktiskt skedde en kraftig ökning i anslaget. 2015 fick Hallands län 8,2 miljoner till skötsel av skyddade naturområden – 2016 var det över tolv miljoner.

– Vi får hoppas att anslaget fortsätter hålla en hög nivå.

ANNONS