Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Storbrand nära anrikt slott

Fyra 70 meter långa, hopbyggda gårdsbyggnader brann ner till grunden i en häftig eldsvåda på lördagseftermiddagen. Inga människor ska ha kommit till skada – men bland annat tre husvagnar och en husbil, som vinterförvarades där, totalförstördes.

Larmet om branden kom vid lunchtid på lördagen, strax efter klockan halv ett.

De drabbade gårdsbyggnaderna ligger norr om gamla E 6, mellan Kvibille och Getinge, längs en liten grusväg som leder till Fröllinge slott. Röken och lågorna syntes tydligt även för motorvägsbilisterna på den nya E 6 mellan Malmö och Göteborg.

– Det var totalt övertänt när vi kom. Så det gick ganska fort, säger Johan Wallin, inre befäl på Räddningstjänsten i Halmstad.

Eftersom bedömningen var att de fyra stora byggnaderna, som låg i en fyrkant, inte gick att rädda inriktade sig brandmännen på att förhindra spridning. Därmed kunde de bland annat rädda en intilliggande byggnad.

Beroende av tankbilar

Nio enheter, från flera olika stationer, var på plats och eftersom det inte fanns några bra möjligheter till vattenanslutningar var de beroende av tankbilar.

Gården användes som vinterförvaring av bland annat husvagnar. Polis på plats uppger för HP att något gick snett när några skulle hämta sin husvagn. Plötsligt ska det ha börjat ryka, varvid de förgäves försökte släcka branden som uppstått – och som snabbt eskalerade.

Polisen ser det hela som en olyckshändelse och hade på lördagen inga misstankar om brott.

Explosionsrisk efter branden

På gården fanns dock gasoltuber till husvagnarna och med tanke på explosionsrisken höll man området avspärrat under släckningsarbetet så att inte nyfikna eller andra skulle komma i farozonen.

– Det är alltid vanskligt när de utsätts för värme, så det är klart att det fanns en risk, säger Johan Wallin vid Räddningstjänsten.

Vid halv tre var branden under kontroll, men flera enheter stannade kvar för att sköta eftersläckningsarbetet.

Det finns inga uppgifter om skadade personer – men tre husvagnar, en husbil och en personbil ska ha blivit totalförstörda i branden.

Lyckligtvis spred sig inte branden till det anrika Fröllinge slott, som ligger bara 300 meter från brandhärden. Detta ursprungligen danska slott har anor från 1400-talet och blev 1623 bebyggt med ett stort bostadshus.