Ny metod. Med den nya utrustningen kan Ewa-Karin Åhsberg mäta vattenkvaliteten snabbare och lättare. Här på bron över kraftverkskanalen i Hyltebruk.
Ny metod. Med den nya utrustningen kan Ewa-Karin Åhsberg mäta vattenkvaliteten snabbare och lättare. Här på bron över kraftverkskanalen i Hyltebruk.

Stora Enso testar Nissan med ny metod

Med en ny metod som bygger på ljusets våglängder kan Stora Enso i Hyltebruk mäta kvaliteten på vattnet som släpps tillbaka i Nissan. Och samtidigt spara på inköpen av kemikalier.

ANNONS
|

Att mäta vattekvaliteten vid en punkt uppströms och sex punkter nedströms är en del av kontrollprogrammet som länsstyrelsen har godkänt.

– Vi tar reda på vad som hänt med vattnet vi använt. Nissans vatten är livsådern som rinner igenom anläggningen, säger Ewa-Karin Åhsberg, chef för Brukets certifierade laboratorium.

–Syret får inte understiga en viss nivå. Förr skedde provtagningen med båt men sedan länge tar vi proverna från broar.

I provet mäts halten av fritt syre i vattnet samt syremättnad i procent. Vid analysen i dragskåpet har personalen, iförd skyddsglasögon, använt syror och baser som manganlösning, alkalisk jodidlösning och fosforsyra.

–Syror är frätande och inte hälsosamt. Det har gjort hanteringen mer svårarbetad.

ANNONS

Men efter parallella försök under flera år fick Stora Enso i höstas klartecken från sitt kontrollorgan Swedac för en ny metod med optisk sensor, en så kallad LDO-givare (luminescent disolved oxygen).

Den skickar ut blått ljus från en led-diod som ändrar våglängderna när det studsar mot syremolekylerna. Den är lätt att använda och läsa av värdet, säger Ewa-Lena Åhsberg.

– Det sparar tid och extraarbete. Förut tog det en person åtta timmar att köra rundan. Nu tar det tre – fyra timmar.

Två nyinköpta mätare för den nya tekniken blev ett lyft för arbetsmiljön.

– Och för miljöaspekten. Vi behöver inte köpa in lika mycket kemikalier.

Mätningarna sker en gång i veckan under sommarhalvåret, övrig tid en gång i månaden.

Förutom syret mäter man bland annat pH och suspenderande, syreförbrukande, ämnen och noterar vattnets färg och humusämnen.

ANNONS