Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stora bostadsbyggen kan pausas till följd av Byggnads strejk

Två stora byggprojekt i Varberg och Falkenberg kan delvis pausas under obestämd tid med start vid 10-tiden på fredag. Det är fackförbundet Byggnads som varslar om strejk på 87 arbetsplatser i landet.

Just nu pågår förhandlingar mellan Byggnads och bransch- och arbetsgivarorganisation Byggföretagen. Enligt fackförbundet är orsaken till varslet Byggföretagens ovilja att ta tag i problemen med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som finns inom branschen.

Totalt 87 arbetsplatser i landet kan påverkas. Där bland Skanskas bostadsbygge i kvarteret Mästaren, brf Rosenfred, i Varberg och kvarteret Hjulet 5 i Falkenberg. Där handlar det om lägenheter och butiksytor som byggs runt gallerian i centrum med Peab som huvudentreprenör. Om det blir en fördröjd inflyttning till följd av strejk är för tidigt att säga.

– Vi vet inte än om det blir en strejk. Men det har varit tyst nu i några dagar, man verkar prata med varandra istället för i media. Det är ett bra tecken, säger Michael Hedberg, HR specialist på Peab.

I kvarteret Hjulet skulle ett 20-tal arbetare gå ut i strejk. Då det också är underentreprenörer på plats upphör inte allt arbete om Peabs anställda inte kommer till jobbet.

– Blir det strejk har vi en organisation som stöttar och svara på frågor och underrättar beställare och kunder. Historiskt sett har strejkerna inte varit långvariga, säger Michael Hedberg.

I Varberg vid projektet Rosenfred har Skanska 13 anställda på plats, exklusive underentreprenörer.