Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn- och unga ska få lära sig mer om filmskapande och filmhistoria i höst. Bild: Patrick Semansky
Barn- och unga ska få lära sig mer om filmskapande och filmhistoria i höst. Bild: Patrick Semansky

Stor satsning på film för unga

Över 150 000 kronor satsas på att lära barn och unga mer om filmskapande och filmhistoria under hösten. ”Det är viktigt är att barn och unga hittar olika sätt att uttrycka sig på”, säger Agnetha Andersson på Falkenbergs Teater.

I höst får Falkenbergs barn och unga möjlighet att lära sig mer om hur man skapar en film. Falkenbergs teater har fått 35 000 kronor från Svenska Filminstitutet till att utveckla filmkulturell verksamhet bland barn och unga.

– Det är viktigt är att barn och unga hittar olika sätt att uttrycka sig på. Alla vill inte stå på en scen och agera, säger Agnetha Andersson på Falkenbergs Teater.

De ska tillsammans med Kultur i Halland- film utbilda elever i hur man tekniskt skapar en film och lära sig om filmarvet. Projektet inleds i höst och pågår under höst- och vårterminen.

Tanken är att avsluta med en matiné där de färdiga filmerna visas.

Även Varberg har fått pengar. 120 000 kronor ska användas av Kulturskolan och ungdomsgårdarna runt om i kommunen. Syftet är att bilda lokala filmföreningar och få igång filmskapande och filmvisningar i exempelvis bygdegårdar. Kommunen kommer även starta upp ett filmprojekt för att höja filmförståelsen hos ungdomar och ”årsrika”, personer över 65 år.

– Det ska bli spännande, jag tror att alla kommer vara öppna för varandras filmintresse, säger Malin Svarfvar, enhetschef på Kulturskolan.

Projektet kommer starta i höst, men man behöver se över hur i och med att större folksamlingar inte är tillåtna.

Malin Svarfvar - chef på kulturskolan i Varberg Bild: Annika Karlbom
Malin Svarfvar - chef på kulturskolan i Varberg Bild: Annika Karlbom