Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Stor ökning av provtagningskapaciteten

Halland har under flera veckors tid varit ett av de län som varit värst drabbat av covid-19. Under två veckors tid växlade Region Halland och dess underleverantör successivt upp tempot för provtagningen - från 2 100 till 3 300 tester per dag.

Uppväxlingen skedde mellan vecka tio och tolv, när regionen började upptäcka att allt fler började provta sig mot covid-19.

— Vi såg ett utökat behov och försökte möta det innan det blev fullbokat. Vi har inte slagit i taket ännu, men enstaka stationer kan bli fulla under dagen, förklarar Ida Josephsson, som arbetar som projektledare för självprovtagningen i Region Halland.

För att kunna utöka testningen fick underleverantören Göteborgs Buss, som har hand om självprovtagningen, att utöka sina öppettider på stationerna. Öppettiderna förlängdes från 15 till 16.30 och numera har alla halländska testningsstationer söndagsöppet mellan 08.30-15.00.

— Generellt är det max en dags väntetid för testning, förutom på fredagar eftersom vi har stängt på lördagar, säger Ida Josephsson.

Varför är det viktigt att testa sig så snabbt efter att symtomen kommer?

— För att kunna kontakta eventuella nära kontakter så att de också kan testa sig samt vara extra försiktiga. Syftet med provtagningen är att minska smittspridningen i samhället.

Förutom tidsbokningen på stationerna erbjuds cirka 60 hemleveranser av självtester per dag. Hemleveranserna kan bokas i alla halländska kommuner, förutom i Hylte.

— Hylte hade tillgång till hemleverans förut, men det bokades kanske en gång i veckan. Vi flyttade därför den kapaciteten till de andra kommunerna där det alltid var fullt.