Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare Region Halland
Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare Region Halland Bild: HP-arkiv

Stor ökning av den brittiska mutationen i Halland

Halland står fortfarande på en stadig andraplats när det kommer till de hårdast coronadrabbade länen i Sverige. Samtidigt har den brittiska mutationen ökat drastiskt bland de konstaterade fallen av covid-19.

ANNONS
|

Strax över 1 600 personer i Halland har konstaterats smittade av coronaviruset i Halland under den senaste veckan, enligt den senaste statistiken som Region Halland presenterade under fredagen. Nivån är därmed ungefär densamma som veckan innan, förklarar Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland.

— Sedan i förra veckan har labbet börjat lämna svar på helgerna. Förr kom den statistiken ut på måndagen, men nu hamnar den i rätt tid. Så vi inväntar fortfarande statistik för helgen, förklarar hon.

Halland är fortfarande hårt drabbat av coronaviruset, med 479 sjukdomsfall på 100 000 invånare. Endast Gävleborg har en större smittspridning i dagsläget, med 483 fall på 100 000 invånare.

ANNONS

Enligt Maria Ryberg Mo sticker Halland dock inte ut i statistiken om man ser till hela pandemiåret. Och att statistiken ökat så pass mycket nu beror på flera faktorer, menar hon.

— Dels hade vi inte så hög smittspridning under våren och början av hösten 2020, så det finns fler som varit mottagliga för smitta. Sedan tar smittan fart när den uppnått en viss nivå, eftersom fler kan smitta. Då spelar den brittiska mutationen som kommit nu också en roll. Den kom när vi hade ett redan högt läge med smittspridning.

Under vecka tio hade 73 procent av de konstaterade fallen av covid-19 i Halland den brittiska mutationen. Liknande mönster har även synts i andra regioner.

— Mutationen är mer smittsam och har ett snabbare förlopp, vilket också gör att den sprids snabbare. Det man ser i andra länder är att mutationen stabiliserar sig på 70-80 procent. Vi har följt det mönstret och vi kan nog förvänta oss att andelen stiger lite ytterligare, säger Maria Ryberg Mo.

Hylte tredje hårdast drabbat i Sverige

Några kommuner i Halland sticket ut när det kommer till smittospridningen i länet. Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten är Hylte den tredje hårdast drabbade kommunen i Sverige, med 114 sjukdomsfall på 10 000 invånare. Varberg är sjätte hårdast drabbat i landet, med 71 sjukdomsfall på 10 00 invånare och Falkenberg hamnar på sjunde plats bland de värst drabbade, med 69 sjukdomsfall på 10 000 invånare.

ANNONS

— I den kommunala statistiken finns det inslag av ren slump och enskilda utbrott som påverkar statistiken, så man får ta svängarna med en nypa salt. Hylte är hårt drabbat, men det är också en liten kommun där enskilda fall kan få stor effekt statistiskt, säger Maria Ryberg Mo.

Hon betonar dock att det fortfarande är väldigt viktigt att följa restriktionerna och att inte träffa för många människor.

— Även om du känner dig fullt frisk kan du sprida smitta till den du träffar. Man är smittsam innan man får symtom och det är också orsaken till att man nationellt ökat rekommendationerna till att smittspåra 48 timmar innan sjukdomssymtomen kommer, för att säkra upp att man fångar upp de som smittats.

ANNONS