Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Pålsson (S), delegationsledare för Hallands kongressdelegation, är en av de drivande i kampanjandet för kärnkraft. (Bilden är ett montage) Bild: Mia Höglund/HP/arkiv
Stefan Pålsson (S), delegationsledare för Hallands kongressdelegation, är en av de drivande i kampanjandet för kärnkraft. (Bilden är ett montage) Bild: Mia Höglund/HP/arkiv

Stefan Pålsson (S) tar strid för kärnkraften

Halmstads kommunråd Stefan Pålsson (S) är en av dem som kampanjar inför Socialdemokraternas kongress för att få partiet att byta hållning i kärnkraftsfrågan.

Socialdemokraternas officiella hållning är att kärnkraften ska avvecklas på sikt. Det råder dock inte någon enighet i frågan. Kärnkraftsförespråkare inom partiet kampanjar nu för att få partistyrelsen att backa, enligt Aftonbladet.

Hallandsdistriktet, som är ett av de distrikten som är för kärnkraft, kräver att partistyrelsen ska stryka formuleringen att kärnkraft ska fasas ut. I stället vill man lägga till att en fossilfri planerbar el fortsatt behövs.

– Vi reagerar på att man ska fasa ut kärnkraften. Vi har rekordstora investeringar i svensk industri och det kommer att kräva mycket av vårt energisystem, säger Stefan Pålsson, delegationsledare för Hallands kongressdelegation och kommunråd i Halmstad, till Aftonbladet.

LÄS MER: Hans Hoff (S) från Falkenberg gör nytt kärnkraftsuppror

Pålsson har ringt runt till andra distrikt för att söka stöd för sin linje. Framför allt distrikt i södra Sverige ska vara intresserade av skrivningen, men även distrikt i resten av landet, enligt Pålsson.

Frågan kommer att avhandla på fredagen under S-kongressen. Om fler än hälften av kongressens ombud röstar för Pålssons förslag så kommer partistyrelsen tvingas backa. Han är orolig för hur det kommer bli om kongressen inte antar skrivelsen.

– Jag är väldigt bekymrad. Jag har hittills inte fått svar på hur elförsörjningen i landet ska lösas långsiktigt på annat sätt. Det förutsätter att man levererar ett trovärdigt svar på den frågan, till Aftonbladet.

Socialdemokraterna kongress äger rum var fjärde år och pågår i fem dagar. Kongressen syftar till att slå fast vilken politik som partiet ska bedriva under de kommande åren.