Drygt en halv miljon kronor ska användas för att utreda hur man på bästa sätt ska komma åt problem och hjälpa ungdomar och nyanlända ut på arbetsmarknaden.
Drygt en halv miljon kronor ska användas för att utreda hur man på bästa sätt ska komma åt problem och hjälpa ungdomar och nyanlända ut på arbetsmarknaden. Bild: Henrik Montgomery/TT

Statligt stöd för att hjälpa unga ut i arbetslivet

Vilka insatser behöver unga vuxna som står långt från arbetsmarknaden för att bli självförsörjande? Det ska nu utredas i ett kommunöverskridande projekt.

ANNONS
|

– Detta är en målgrupp som lätt hamnar mellan stolarna. Vi ska hjälpas åt för att nå dessa personer och kunna ge dem möjligheter att klara sig själva genom utbildning och jobb, säger Marie Olsson som är verksamhetschef för arbetsmarknadsenheten i Laholms kommun.

Samarbetet Dua, Delegationen för unga och nyanlända till arbete, har pågått sedan drygt 6 år tillbaka. Nu har statligt bidrag beviljats för det kommungemensamma projektet där kommuner i Halland som inte har ett arbetsförmedlingskontor lokalt för unga att vända sig till ska samarbeta, alltså Hylte, Falkenberg och Laholm.

Statligt bidrag beviljat

Drygt en halv miljon kronor ska användas för att utreda hur man på bästa sätt ska komma åt problem och hjälpa ungdomar och nyanlända ut på arbetsmarknaden.

ANNONS

En upphandling av en konsult ska ut i raketfart så att arbetet kan påbörjas förhoppningsvis redan i maj. Statsbidraget ska nämligen vara förbrukat och redovisat senast sista november.

– Vi får sätta igång med arbetet direkt för att hitta lämpliga vägar, säger Marie Olsson.

Vill komma åt synergieffekter

Hon förklarar att arbetet kommer sig av att så snart som möjligt efter gymnasieåldern hitta lösningar för att hjälpa de unga som i vanliga fall hamnat längre från arbetsmarknaden.

– Vårt mål är att alla ska vara självförsörjande, då kan det gälla att man har ett behov av stöd till utbildning, jobb och praktikplats, säger Marie Olsson.

Konsulten som nu ska tas in kommer att hjälpa de tre kommunerna och arbetsförmedlingen att hitta vägar där man kan samarbeta. Man vill hitta synergieffekter och utbyta erfarenheter med varandra för att på bästa sätt kunna ge stöd.

– Det viktigaste arbetet framåt är att utreda vilket stöd som redan finns hos oss olika enheter, samt att ta fram vad som behövs. Vi behöver ge och ta och hitta en gemensam arbetsmetod för att säkerställa att de som är i målgruppen får vad de är berättigade till.

ANNONS