Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Översvämning Ätran Bild: Håkan Johansson
Översvämning Ätran Bild: Håkan Johansson

Stabila vattennivåer trots förväntad nederbörd

Vattennivåerna i de Halländska åarna Viskan, Ätran och Nissan beräknas ligga kvar på omkring samma nivå, trots den förväntade nederbörden till helgen.

Efter stormarna Ciara och Dennis de senaste två veckorna har sjöar och åar i Halland varit hårt ansatta. Vattennivåerna har stigit i en rasande fart och på flera håll i länet är vattnet högt över det normala.

Boende utmed Ätran, Viskan och Nissan har i veckan kämpat mot de höga vattenmassorna med pumpar och andra hjälpmedel.

För närvarande ligger varningarna för höga flöden kvar på samma nivå, med klass-2 varning för Viskan, Ätran och Nissan. För Lagan och de nedre delarna av Rolfsån gäller fortfarande en klass 1-varning.

Under torsdagen drog ett nytt nederbördsområde in över Halland samtidigt som det väntas mer regn till helgen. Men trots det kommer lugnande besked från SMHI:s vakthavande hydrolog Richard Alpfjord Wild.

– Sammanfattningsvis så säger prognosen att trots tung nederbörd kommer åarna ändå sjunka lite. Viskan har kulminerat och kommer ligga på klass 1 nivå fram till nästa vecka. Den kommer att sjunka stadigt, men ligga kvar förhållandevis högt.

För Ätrans del är läget något mer osäkert men enligt Richard Alpfjord Wild kommer klass-2 varningen att bli kvar tills nästa vecka. Men han säger också att flödena beräknas ha nått sin kulmen.

De mest glädjande beskeden gäller Nissan som även den beräknas ha nått sin kulmen och enligt SMHI väntas vattnet sjunka sakta men säkert de kommande dagarna.