Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dyr lösning. Catarina Dahlöf anser att psykiatrins konsultlösning på 1,5 miljoner var nödvändig.

Stöttade chefen - för 1,5 miljoner

När det krisade i psykiatrin lyckades ledningen inte rekrytera ny chef. Då hyrdes en konsult in, för att stötta den tillfälliga chefslösningen. Kostnad: 1,5 miljoner - för ett halvår.

Stängda vårdplatser och akut personalbrist har länge präglat psykiatrin i Halland. I somras kulminerade problemen, samtidigt som verksamheten stod utan en permanent chefslösning.
Den tidigare ekonomichefen Ove Larsson hade fått kliva in som tillförordnad förvaltningschef, och rekryteringen av en långsiktig lösning dröjde.
- Vi befann oss i en situation där vi hade en tillförordnad chef som var ekonom. Chefsrekryteringen pågick, men vi hade inte de kandidater vi behövde. Samtidigt fick vi svårare och svårare att rekrytera sjuksköterskor till psykiatrin, säger regiondirektör Catarina Dahlöf.

Lösningen blev att hyra in en konsult från Ledningsbolaget. Det kostade regionen 1,48 miljoner, för sex månader.
- Det är naturligtvis väldigt mycket pengar, men i en sådan här situation måste man sätta vården och verksamheten först. Då får man inte ducka, utan sätta till det stöd som behövs, säger Catarina Dahlöf.

Läs också: 3,2 miljoner för långvarig konsultlösning


Hon framhåller att konsultstödet var nödvändigt eftersom den tillförordnade chefen till viss del skötte både sitt tidigare och sitt nya uppdrag. Att något behövdes göras åt den kraftiga sjuksköterskebristen var också ett tungt skäl.
- Vi behövde snabbt få in en rutinerad chef inom psykiatrin, med erfarenhet från den medicinska ledningen. Då blev det denna lösning, säger Catarina Dahlöf.

Kunde ni inte ha tillsatt en tillförordnad som klarade bägge uppdragen?
– Som tillförordnad behöver man känna till politiken och veta vad det innebär att vara chef i Region Halland - det kan den här personen. I en stabil situation går det bra att vara tillförordnad, men när det blir större utmaningar, som att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor, då är det svårt när man inte har jobbat inom den medicinska verksamheten.

Hur förklarar du för medborgarna att ett sådant stöd kostar regionen 1,5 miljoner för ett halvår?
– Att det inte är så lätt att få tag i erfarna chefer. Man hade kanske kunnat önska att det fanns fler konsultbolag som kunde erbjuda detta stöd, men det fanns inte. Det kan låta som mycket pengar, men i en akut situation kan man inte heller slita ut en tillförordnad chef. 

Hur vanligt är detta?
– Väldigt ovanligt. Vi har inte haft en sådan lösning för en förvaltningschef under iallafall de senaste tio åren.
Uppdraget för konsulten upphörde i början av 2016, när Goran Delic anställdes som ny förvaltningschef för psykiatrin.