SSU-protest till stöd för homosexuella

SSU har skrivit ett öppet brev till samtliga 867 präster i det så kallade prästupproret och kräver att de ska abdikera. "Vi kan inte acceptera att man inte likställer olika former av äktenskap", skriver bland andra Hallands SSU-ordförande i brevet.

ANNONS
|

Kyrkomötets beslut att ge välsignelse till homosexuella par som ingått registrerat partnerskap har väckt debatt, både för och emot.

Nu har också Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, tagit ställning i frågan. Förbundet kräver i ett öppet brev att samtliga präster som skrivit på Yngve Kalins lista om att vägra välsigna homosexuella ska abdikera.

"Vi kan aldrig gå till en kyrka där inte alla är välkomna under samma förhållanden. Med allt hat som finns i världen i dag bör vi välkomna alla former av kärlek", skriver SSU i brevet.

Det var i början av november som Hyssna-präster Yngve Kalin startade ett upprop på nätet med anledning av att kyrkomötet bestämt att kyrkan ska välsigna homosexuella par.

ANNONS

På drygt en vecka hade 815 präster satt sitt namn på hans upprop. Vid en närmare undersökning visade det sig att en tredjedel av dessa var pensionerade präster.

Samtidigt skrev över 600 präster på ett motupprop mot Kalins protestlista.

Brevet från SSU är undertecknat av förbundsordförande Anna Sjödin och cirka 25 ordförande från hela landet, däribland Therese Stoltz, SSU-ordförande i Halland.
ANNONS