Spisen trasig i fyra månader – familjen lagar mat på golvet

I över fyra månader har spisen inte fungerat i lägenheten i Trönninge. Då har höggravida Rebecca Andersson fått laga mat till familjen på golvet i ett campingkök.
– Häromdagen lagade jag pasta med pastasås och det tog över två timmar, säger hon och menar att hyresvärden inte åtgärdar deras problem.

ANNONS
LocationTrönninge||

Rebecca Andersson, Jimmy Jönsson och de två barnen har bott i huset i Trönninge i Halmstad sedan 2017. De har tidigare anmält problem med skadedjur och ventilation och menar att de fortfarande har ventilations- och fuktproblem i badrummet i huset.

Sedan i höstas har inte heller spisen och ugnen fungerat i lägenheten. Under tiden har höggravida Rebecca, som lagar den mesta maten, fått sitta på knä i köket och laga mat med ett campingkök, som Hem & Hyra tidigare rapporterat.

– Det tar väldigt lång tid innan det blir varmt och jag kan inte använda spisplattorna och ugnen samtidigt. Kokar jag potatis blir den kall medan jag steker köttet och då får man värma potatisen igen när man är klar, säger hon och menar att det ofta tar runt två timmar att göra middag till familjen.

ANNONS

De menar att de påtalat felen för hyresvärden flera gånger utan att ha fått de åtgärdade.

– Vi har både ringt och sms:at om felet. I december skulle vi fått det fixat men det fortsatte att inte fungera, säger Jimmy Jönsson.

Hyresvärden: ”Svårt att komma i kontakt med paret”

Hyresvärden Stefan Nielsen vill inte kommentera saken, men i handlingar som finns i ett tidigare ärende har han sagt att det är svårt att komma i kontakt med paret. Han har då sagt att han inte kan åtgärda brister eftersom han inte fått tillträde till lägenheten.

En bild som inte Jimmy Jönsson delar.

– Inte över huvud taget. Vi kan bevisa att vi skickat meddelanden vid flera tillfällen och gett förslag på tider. Han har också varit här många gånger, menar han.

Lång konflikt – hyresvärden ville säga upp kontraktet

Konflikten mellan hyresgästerna och hyresvärden går också långt bak i tiden. Nielsen har velat bygga om lägenheten och sade då upp kontraktet med paret och erbjöd dem en annan bostad. Men familjen ville inte flytta och i hyresnämnden fick de rätt att bo kvar.

Problemen med ventilationen och möglet i badrummet har också varit uppe i hyresnämnden och saken är anmäld till miljönämnden i Halmstads kommun där hyresvärden hotas av löpande viten om inte problemen åtgärdas.

Anticimex har också varit på plats efter att de haft möss och råttor i lägenheten som kom från det nedlagda gatuköket intill bostaden.

ANNONS

Vad är det som gör att det är värt att bo kvar?

– Det låter jättekonstigt att säga men vi trivs ju jättebra här. Barnen vill inte flytta och de har skola och dagis runt hörnet och alla vänner, säger Rebecca Andersson och får medhåll av sin sambo:

– Jag förstår att det inte riktigt rimmar att vi vill bo kvar trots allt. Men så länge barnen inte tar skada och vill bo kvar gör man givetvis det man kan för deras skull, säger Jimmy Jönsson och fortsätter:

– Det går framåt, men det tar aldrig slut känns det som. Det är riktigt utmattande, man hade velat lägga den tiden och energin på något annat.

ANNONS