Spelbolagen riktar sin reklam till kvinnorna

Antalet spelberoende kvinnor ökar i takt med att spelreklamen allt mer riktas till dem. Än så länge erbjuder bara var tionde kommun hjälp.

ANNONS
|

Allt fler kvinnor blir spelberoende. I Halland är det dubbelt så många kvinnor som har sökt hjälp för sitt spelmissbruk förra året jämfört med året före, enligt färska siffror från Spelberoendes riksförbund.

Än så länge är siffrorna små, men trenden är tydlig.

– Nätspel som kasino och bingo ökar. Sedan 2011 ser vi en plötslig ökning av kvinnor med spelberoende. I år har redan tre nya kvinnor sökt hjälp hos oss, säger Magnus Olausson, resursperson som har funnits på Spelberoendes stödgrupp i Halmstad i tio år.

Han menar att många av spelsajterna och spelreklamen riktar sig till kvinnor eftersom de är en ny målgrupp för spelbolagen. Den traditionella målgruppen – männen – anses uttömd.

ANNONS

Än så länge är det frivilligt för kommuner att erbjuda hjälp och bara var tionde kommun i landet gör det i dag. Annan hjälp finns hos föreningar och privata behandlingshem. Vistelse på hemmen måste bekostas ur egen ficka.

– Det största privata behandlingshemmet kostar 650 kronor per dygn och man måste vara inlagd i fyra månader, säger Magnus Olausson.

Den enda kommun i Halland vars beroendeenhet erbjuder bland annat enskilda samtal och kognitiv terapi mot spelmissbruk är Kungsbacka.

– Trycket på oss är stort då även människor som har problem med dataspel eller vissa köpbeteenden söker hjälp, säger enhetschefen för beroendeenheten Martina Lundgren.

Socialstyrelsen utreder om spelberoende kan komma att klassas som sjukdom. Det skulle i sin tur öppna för en lagändring i socialtjänstlagen och kommunal sjukvård för spelberoende.

Så många spelare söker hjälp hos Spelberoendes stödgrupp i Halmstad

2011: 62 personer, varav 3 kvinnor (5 procent)

2012: 75 personer, varav 6 kvinnor (8 procent)

Förra året sökte totalt 355 spelare hjälp för första gången hos Spelberoendes förening i Malmö, Göteborg och Stockholm. Av dem var 67 kvinnor vilket motsvarar 19 procent. Det var både dubbelt så många och en fördubblad andel jämfört med 2011.

KÄLLA: Spelberoendes riksförbund

ANNONS