Spektakulär svamp hittad i Åkulla

Ida Johansson från Okome gjorde ett drömfynd förra helgen. Plötsligt uppenbarade sig en mycket märklig svamp på en trädstam.

ANNONS
|

– Jag var ute och gick med hunden, jag hade bestämt mig för att åka till Åkulla och titta eftersom det var längesedan jag var där. Och plötsligt var svampen där, det var ett fantastiskt fynd, säger Ida Johansson som till vardags studerar naturvård och artmångfald på Högskolan i Halmstad.

Igelkottstaggsvampen har aldrig tidigare registrerats i landskapet Haland. Däremot hittades ett exemplar i Femsjö i mitten av 1800-talet (Femsjö ligger i landskapet Småland, men i Hallands län).

– Det lustiga var att jag nyligen diskuterade just igelkottsssvampen med en annan deltagare på en kurs jag var på i Uppsala. Jag tänkte faktiskt att ”jag får inte glömma att titta högt upp på trädstammarna”, berättar Ida Johansson.

ANNONS

Igelkottsvampen är fridlyst i naturen, men odlas på sina håll. Den anses vara en god matsvamp som till smaken påminner om hummer.

Igelkottstaggsvampen är mycket sällsynt i Sverige. Enligt Artdatabanken har den tidigare hittats i Skåne, Blekinge, Småland, Bohuslän, Västergötland, Östergötland och Uppland.

Igekottstaggsvampen är en av fem nationellt fridslysta svampar. De övriga är bombmurkla, saffransticka, storporig brandticka och doftticka. Igelkottssvampen är en vedlevande taggsvam och fruktkroppen blir upp till 20 centimeter bred. Den påminner till utseendet om sina nära släktingar koralltaggsvamp och gyttrad taggsvamp.

ANNONS