”Fattar du inte att det här är sexuella trakasserier? Vad är det du inte förstår?” ska den kvinnliga specialistofficeren ha skrikit till den anmälde kollegan.
”Fattar du inte att det här är sexuella trakasserier? Vad är det du inte förstår?” ska den kvinnliga specialistofficeren ha skrikit till den anmälde kollegan. Bild: Anders Holmer

Specialistofficer tog kollega på brösten

Chefen för Lv 6 föreslår personalansvarsnämnden att en av Luftvärnsregementets specialistofficerare, som tagit en kollega på brösten, ska få löneavdrag – men få behålla jobbet.

ANNONS

Specialistofficeren som anmälts till FPAN (Försvarsmaktens personalansvarsnämnd) känner sedan flera år tillbaka kvinnan som han vid upprepade tillfällen ska ha tafsat på. Dels var han hennes befäl när de gjorde lumpen, dels har de genomgått en utbildning tillsammans.

Enligt den anmälan som gjorts om så kallat ovälkommet beteende pendlade de ihop till annan ort, i en bil som Lv 6 bistod dem med, under en studieperiod. Redan i samband med detta ska han både ha tagit på och nypt i hennes lår när hon körde bilen – trots att hon ska ha sagt till honom att låta bli.

Även vid andra tillfällen, som när de gick efter varandra i trappor, ska han ofta ha petat på hennes lår.

ANNONS

Erbjöd massage

Den händelse hon tagit mest illa vid sig av inträffade när han inte hade något boende i Halmstad och hon gick med på att han skulle få sova en natt på en luftmadrass hos henne.

När de då satt och såg på en film erbjöd han sig att massera hennes axlar. Mitt i detta började han ta henne på brösten.

Hon blev då först så paff att hon låste in sig på toaletten, men när hon kom ut låg han inte på den uppblåsta luftmadrassen, utan i hennes säng i sovrummet. Han ska då också ha försökt dra ner henne i sängen.

Enligt det samtal som regementsledningen haft med henne efter anmälan fortsatte hon att pendla tillsammans med honom – trots att stämningen i bilen var olustig.

När de senare började arbeta tillsammans på Lv 6 skrek hon ”rör mig inte!” i ett trapphus efter att han åter tafsat på henne.

Vill inte jobba tillsammans

På en fest hos gemensamma vänner ska han ändå ha nypt henne i magen när hon var klädd i bikini vid en badtunna.

I ett ammunitionsförråd ska han även ha klatschat henne i baken, vilket senare fick henne att söka upp honom och förklara att hon uppfattar det som att han trakasserar henne sexuellt.

ANNONS

Hon har mått så dåligt av det som hänt att hon inte vill jobba tillsammans med honom.

Det mesta som hon har berättat har också den anmälde specialistofficeren bekräftat. Han säger sig ha gjort saker ”på skoj” och att infallet att ta på hennes bröst kanske är det sämsta han han gjort i sitt liv.

Fortsatt förtroende

I anmälan till personalansvarsnämnden skriver regementschefen Mikael Beck att den utredde specialistofficeren ”säger sig vara ångerfull och ledsen över att han inte har förstått att inget samtycke fanns”.

Trots det inträffade anser Lv 6-chefen att mannen i övrigt är en god specialistofficer och har därför fortsatt förtroende för honom. Överste Beck föreslår därför att nämnden beslutar om löneavdrag för tjänsteförseelse.

ANNONS