Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

"Spara inte det bästa till sist"

Tolvslaget firas traditionellt in med kling, klang och svälj. Men vad ska man egentligen välja att hälla i glaset? – Det är kanske bättre att ta champagnen som välkomstskål och ta något billigare vid tolvslaget, säger sommelieren Niklas Steinwall.

Tips: Bläddra i bildspelet för att se Niklas Steinwalls tips på nyårsbubbel.

Champagnen, eller kanske rättare sagt bubblet, har nyårsfirandet starkt i sina händer. Alla har väl någon gång skålat in tolvslaget i någon form av mousserande vin. För det är ju just det som dryckerna är, olika typer av mousserande viner.
– Egentligen ska man inte jämföra olika typer av mousserande viner med varandra, de har olika smakprofiler och olika priser, säger sommelieren Niklas Steinwall som dock menar att vi i dag vet mer om vad vi dricker.
– Kunskapsnivån är milsvid jämfört med förr. Jag började arbeta i restaurangbranschen i slutet av 80-talet och det är inte många år sedan som man sa champagne om allt som bubblade.
Champagne får det endast heta om drycken kommer just från området Champagne.
Vad är det som skiljer en champagne i smak från andra mousserande viner?
– Det som är speciellt med champagne är ju var det kommer ifrån och den jordmåne som finns där. Jorden i distriktet Champagne är extremt kalkrik vilket gör att det blir väldigt mycket frisk syra i druvorna, det tillsammans med det varma klimatet ger en speciell fräschör som utmärker champagnen.

Läs också: Gott om alkoholfria alternativ

Steinwall menar att många väntar med det finare bubblet till tolvslaget och tar något billigare som välkomstdrink. I stället borde man göra tvärtom.
– Vid tolvslaget kanske inte smaklökarna är helt med längre. Ett annat nyårstips är att man även använder champagnen till förrätten där den ofta passar utmärkt.
Vad finns det för vanliga fel som vi gör med bubblet?
– Generellt är vi duktiga på att kyla ner saker lite för mycket. Både när det gäller champagne och snaps så dricker vi dem för kalla, de tappar i smaken. 
Ska man tänka på något speciellt vid upphällningen?
– Häll långsamt och försiktigt, häller man för snabbt piskas kolsyran sönder. Likadant att man häller det längs med glaset så det inte kluckar och slår sönder kolsyran.

Recept: Årets sista middag med det lilla extra