"Spara inte det bästa till sist"

Tolvslaget firas traditionellt in med kling, klang och svälj. Men vad ska man egentligen välja att hälla i glaset? – Det är kanske bättre att ta champagnen som välkomstskål och ta något billigare vid tolvslaget, säger sommelieren Niklas Steinwall.

ANNONS
|

Tips: Bläddra i bildspelet för att se Niklas Steinwalls tips på nyårsbubbel.

Champagnen, eller kanske rättare sagt bubblet, har nyårsfirandet starkt i sina händer. Alla har väl någon gång skålat in tolvslaget i någon form av mousserande vin. För det är ju just det som dryckerna är, olika typer av mousserande viner.

– Egentligen ska man inte jämföra olika typer av mousserande viner med varandra, de har olika smakprofiler och olika priser, säger sommelieren Niklas Steinwall som dock menar att vi i dag vet mer om vad vi dricker.

– Kunskapsnivån är milsvid jämfört med förr. Jag började arbeta i restaurangbranschen i slutet av 80-talet och det är inte många år sedan som man sa champagne om allt som bubblade.

ANNONS

Champagne får det endast heta om drycken kommer just från området Champagne.

Vad är det som skiljer en champagne i smak från andra mousserande viner?

– Det som är speciellt med champagne är ju var det kommer ifrån och den jordmåne som finns där. Jorden i distriktet Champagne är extremt kalkrik vilket gör att det blir väldigt mycket frisk syra i druvorna, det tillsammans med det varma klimatet ger en speciell fräschör som utmärker champagnen.

Läs också: Gott om alkoholfria alternativ

Steinwall menar att många väntar med det finare bubblet till tolvslaget och tar något billigare som välkomstdrink. I stället borde man göra tvärtom.

– Vid tolvslaget kanske inte smaklökarna är helt med längre. Ett annat nyårstips är att man även använder champagnen till förrätten där den ofta passar utmärkt.

Vad finns det för vanliga fel som vi gör med bubblet?

– Generellt är vi duktiga på att kyla ner saker lite för mycket. Både när det gäller champagne och snaps så dricker vi dem för kalla, de tappar i smaken.

Ska man tänka på något speciellt vid upphällningen?

– Häll långsamt och försiktigt, häller man för snabbt piskas kolsyran sönder. Likadant att man häller det längs med glaset så det inte kluckar och slår sönder kolsyran.

ANNONS

Recept:Årets sista middag med det lilla extra

Vad är egentligen skillnaderna mellan champagne, cava och prosecco? Niklas Steinwall förklarar kortfattat:

Champagne

"Champagne är ett mousserande vin från distriktet Champagne i Frankrike. Tillåtna druvor för tillverkning av detta vin är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier"

Crémant

"Crémant är mousserande vin från övriga Frankrike som är tillverkat med den traditionella metoden. Stora områden är Alsace, Bourgogne och Loire. Vinet måste lagras minst nio månader på butelj med jästfällning kvar"

Cava

"Cava är mousserande vin från Spanien. Det finns flera distrikt som gör cava men huvuddelen kommer från Katalonien. Vinet tillverkas med den traditionella metoden med flaskjäsning för att få fram bubblor i vinet"

Prosecco

"Prosecco är ursprungligen en druvsort. Den döptes om till Glera för att inte förväxlas med vinbegreppet prosecco som är mousserande viner från Veneto i norra Italien gjort på Charmatmetoden"

ANNONS