Strålande sol och högsommarvärme är på väg att bytas mot skyfall och åska i Halland redan till helgen. Även nästa vecka väntas regn och mildare temperaturer över länet.
Strålande sol och högsommarvärme är på väg att bytas mot skyfall och åska i Halland redan till helgen. Även nästa vecka väntas regn och mildare temperaturer över länet. Bild: Johan Nilsson/TT

Sommarvärmen på väg bort från Halland

Ordet sommarvärme är såklart en definitionsfråga och det finns inget risk för kylslagna nätter. Men den senaste veckans värmebölja är på väg att bytas ut mot regn och rusk.

ANNONS
|

Veckan som gått har bjudit på strålande sol, varma dagar och svalkande kvällsdopp. Med maxtemperaturer på över 26 grader i minst tre dygn i sträck gick SMHI ut med ett meddelande för höga temperaturer i Halland.

– Det gör vi för att det kan skapa problem för folk och framförallt kanske då äldre och folk i riskgrupper. På andra håll i landet har det även skickats ut varningar och en del av dem ligger fortfarande kvar, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Klass 1 varningar för höga temperaturer skickas ut när det väntas stiga över 30 grader i tre dygn i sträck. Riktig på de nivåerna har Halland inte varit men termometern har stannat på runt 25-28 grader de senaste dagarna.

ANNONS

Nu ser det dock ut att va slut med det. Redan under lördagen finns det risk för skyfall med inslag av åska på sina håll i länet. Och prognosen ser därefter bara sämre ut för varje dag som kommer.

– Det går åt det svalare och ostadigare hållet och ett utbrett område av regnskurar passerar tidigt på söndagen. Det drar med sig svalare luft och rent generellt för nästa vecka ser det ut som det kommer att ligga på mellan 15-19 grader, säger Max Lindberg Stoltz.

Måndagen inleds med en hel del regn och även tisdag och onsdag kan bli blöta för Hallands del.

– Torsdagen ser det ut som att vi kan få ett uppehåll och det finns såklart solchanser under hela veckan. Men den här väldiga sommarvärmen som vi haft det sista kan jag inte se kommer tillbaka inom en tiodygnsperiod som det ser ut just nu, säger Lindberg Stoltz.

ANNONS