Socialdemokrater vill bygga ny kärnkraft på Ringhals

Halländska S-politiker har motionerat i riksdagen om att en utredning vad gäller ny ”planerbar” elproduktion i södra Sverige måste till. Samtidigt menar de att en ny kärnreaktor på Ringhals vore bästa lösningen.

ANNONS
LocationHalland||

Många prognoser tyder på att behovet av el kommer att öka i framtiden. När nu norra delarna av Sverige flaggar för att det i framtiden kommer att ha svårt för att skicka el söder ut är det dags att agera menar tre halländska riksdagsledamöter.

De vill snarast se att det ges förutsättningar för mer ”planerbar” elproduktion i södra Sverige. Ett alternativ skulle då vara att det byggs en ny kärnreaktor på Ringhalsområdet något som SVT Halland rapporterat om.

– Grunden i den här motionen är att vi haft en stor befolkningsökning i Sverige de senaste åren. Då ökar efterfrågan på el. Samtidigt håller industrin på att bli allt mer elektrifierad, säger Hans Hoff (S), som tillsammans med sina halländska riksdagskollegor Adnan Dibrani (S) och Sara Heikkinen Breitholz (S) står bakom motionen.

ANNONS

Finns behov av en ny energiöverenskommelse

Hoff säger att det är jättepositivt för klimatet att stora delar av industrin går över till att använda sig av el. Men samtidigt är det hans roll som politiker att se framåt och då tyder prognoserna på att elbehoven framöver kommer att överstiga den kapacitet som finns idag.

– Med den här motionen vill vi uppmärksamma att politiken måste göra något snarast för att skapa förutsättningar för ny ”planerbar” elproduktion i södra Sverige. Det finns en energiöverenskommelse från 2016. M och KD har lämnat den och det krävs nu ett omtag för att se över detta, säger Hans Hoff.

Kärnkraft passar bra när det gäller att planera

När Hans Hoff tittar på de alternativ som finns så menar han att det som har bäst förutsättningar för en ”planerbar” elproduktion är kärnkraften. Produktionen av vindkraft fluktuerar för mycket menar Hoff.

– Ringhalsområdet är klassat som ett riksintresse för elproduktion. Kablar och tillstånd för en ny reaktor skulle gå mycket snabbare att få fram där än om man till exempel skulle bygga en reaktor i Falkenberg, säger Hans Hoff.

Samtidig röstade S tillsammans med V, MP och C ner M förslaget om att förlänga driften av Ringhals 1. Hur går det i hop med denna motion?

– Från och med nästa år finns det krav på att alla reaktorer måste ha en oberoende härdkylning. Det handlar om en investering på 400-500 miljoner kronor för Ringhals 1. Samtidigt har reaktorn inte så lång livslängd kvar. Det vore ekonomiskt oansvarigt att göra den investeringen, säger Hans Hoff.

ANNONS

– Den här frågan är enormt viktig för Sverige. Både vad gäller välfärd och jobb. Det går inte att lägga sig i politiska skyttegravar. Det här väcker känslor och vi politiker måste ha ett förhållningssätt så att vi kan hitta realistiska lösningar i närtid.

LÄS MER:Mer radioaktivt avfall ska lagras på Väröhalvön

LÄS MER:Framtidens kärnkraft finns bakom hörnet

LÄS MER:Elbrist hotar i vinter

ANNONS