Snart kan gravida göra kub-test i Halland

Region Halland är sen med att erbjuda kub-test till gravida, men nu är verksamheten redo att dra i gång. Till skillnad från i flera andra landsting blir undersökningen öppen för alla kvinnor, oavsett ålder.

ANNONS
|

– Det finns en rättviseaspekt i detta. Dels ska man ha samma möjligheter i hela landet, dels ska det inte handla om ekonomi. Många halländska kvinnor har tidigare vänt sig till privata mottagningar och andra landsting för att få göra testet, säger ultraljudsbarnmorskan Kersti Maasing på Kvinnohälsovården i Halmstad.

Kub står för ”kombinerat ultraljud och blodprov” och gör det möjligt att tidigt upptäcka kromosomförändringar och missbildningar på foster. Fram till nu har regionen enbart erbjudit ultraljudsundersökning i vecka 18-19 och kvinnor över 35 år ett blodprov, så kallat kvadrupeltest. I juni förra året bestämde sig dock regionstyrelsen för att följa de nationella rekommendationerna kring fosterdiagnostik, som säger att ett kub-test bör erbjudas i vecka 11.

ANNONS

–Vi har nu gjort alla förberedelser med utrustning, nyanställning och utbildning. Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om att leta efter fler missbildningar, utan om att skapa bättre förutsättningar för säker fosterdiagnostik, säger avdelningschefen Helén Allgulin.

Läkaren Romilia Lelouda Andreasson förklarar att det inte är själva fosterdiagnostiken som är det nya, utan att man nu kan erbjuda den på ett säkrare sätt:

–Men den gamla tekniken fick många göra ett fostervattensprov i onödan, och det innebär alltid en risk för missfall. Med kub-testet kan vi kraftigt minska antalet fostervattensprover.

Kvinnohälsovården räknar med att 75 procent av alla gravida kvinnor kommer att välja att göra testet. Det är så det har sett ut i andra landsting.

– Men det är naturligtvis helt frivilligt. Innan man väljer att göra testet bör man ju fundera på hur man ska hantera resultatet. En avvikelse behöver inte innebära att föräldrarna väljer att göra abort, det kan också ge dem tid att förbereda sig på att få ett barn med exempelvis Downs syndrom, säger Helén Allgulin.

Kub-testerna kommer att utföras av kvinnohälsovården i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. I Halmstad blir det i lokaler på sjukhuset.

ANNONS
ANNONS