Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”För många ligger vaccinationen fortfarande en bit fram, men nu ges man möjlighet att boka god tid i förväg”, säger Bibi Estev, områdeschef för regionens pandemiuppdrag. Bild: Region Halland och Roger Larsson
”För många ligger vaccinationen fortfarande en bit fram, men nu ges man möjlighet att boka god tid i förväg”, säger Bibi Estev, områdeschef för regionens pandemiuppdrag. Bild: Region Halland och Roger Larsson

Snart kan alla vuxna boka in tredje dosen

Halland fortsätter att ha gott om tider för covidvaccination. Från och med torsdag öppnar därför bokningen av dos 3 för alla som är 18 år och äldre. Systemet har dock en spärr som gör att man kan boka tid tidigast fyra månader efter att man fått dos 2.

Så sent som i torsdags sänktes åldersgränsen så att personer som är 50 år och äldre släpptes in i den digitala bokningen. Andra prioriterade grupper, som de som arbetar vårdnära eller har underliggande sjukdomar, har däremot varit hänvisade till att boka via telefon.

– Genom att öppna bokningen för 18 plus får även de möjlighet att boka digitalt. Det finns personalgrupper i det här åldersspannet som vaccinerades tidigt och som nu är prioriterade för en tredje dos, säger Bibi Estev, områdeschef för regionens pandemiuppdrag.

Gott om tider för vaccination

Sedan vaccinationscentralerna öppnade har det också funnits gott om lediga vaccinationstider. I förra veckan testade regionen att ha drop in på Halmstad arena, som ett komplement till de förbokade vaccinationerna. Försöket föll så pass väl ut att det fortsätter även under denna vecka, måndag-onsdag, samt söndag.

– Drop in-verksamheten ledde till ett stort tillskott av besökare, främst för dos 3, men även personer som valde att ta sin första dos, konstaterar Bibi Estev.

Bokningssystemet har en tidsspärr

När det gäller dos 3 så ska det ju ha gått minst sex månader sedan man tog dos 2, om man är under 65 år. För de som är 65 år och äldre är intervallen fem månader. I bokningssystemet ligger därför en spärr som gör att man först fyra månader efter dos 2 kan se bokningsbara tider längre fram.

− Titta på ditt vaccinationskort, covidbevis eller på 1177.se och räkna månaderna. För många ligger vaccinationen fortfarande en bit fram, men nu ges man möjlighet att boka god tid i förväg, säger Bibi Estev.