Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snökaoset fortsätter – bandvagnar redo att rycka in

Länsstyrelsen har gått upp i stabsläge på grund av snövarningen i länet. Bland annat har de bett Försvarsmakten om hjälp med bandvagnar i fall det blir svårt att ta sig fram.
– Det är viktigt att alla ser över sin hemberedskap när samhällets resurser nu prioriteras mot de som har svårare att klara sig, säger länsstyrelsens kriskommunikatör Markus Johansson.

Markus Johansson berättar att man sedan i går jobbar i ett slags stabsläge hos länsstyrelsen, med anledning av vädervarningen SMHI utfärdat för onsdagen.

– Vi har samverkanskonferenser i dag med alla kommuner där de uppdaterar oss om eventuella störningar i deras verksamheter, säger han och fortsätter:

– Då kan vi stötta upp med statliga resurser från MSB med reservkraft, vattenpumpar och alla möjliga viktiga saker.

LÄS MER: SMHI har utfärdat en orange varning i hela Halland

Länsstyrelsen har också gjort en hemställan hos Försvarsmakten gällande hjälp med bandvagnar.

– Det är viktigt att samhällsviktiga verksamheter som kommunernas hemtjänst fungerar. Blir det svårt att ta sig fram kan vi inom en timme hjälpa till med det, så att man kan köra ut mat och mediciner till folk som behöver.

Markus Johansson menar också att man i ett sådant här läge bör se över sin hemberedskap.

– Nu prioriteras samhällets resurser mot de som har det svårare att klara sig. Då är det inte läge att ringa bara för att man fryser hemma. Man kan se över värmefilter, hälla upp lite vatten i fall det skulle bli avbrott – och se till så att man klarar sig bra själv.

Även Räddningstjänsten Väst har förberett sig för att kunna möta vädrets makter.

– Först och främst så följer vi läget och prognoserna och sedan har vi bland annat bemannat upp i vår kommunsamordningscentral som tar emot emot trygghetslarm bland annat, säger Tina Källström, tjänstgörande chef i beredskap.

Man har även sett över terrängfordon och annan utrustning som kan komma att behövas.

– Vi har en bandvagn i Skällinge och där vi har förare i beredskap och så har vi sett över fordon så det finns snökedjor. Sedan så samverkar vi med de andra räddningstjänsterna länet och har kontakt med kommunerna. Det kan ju bli så att vi behöver hjälpa till om framkomligheten blir svår på vägarna.

Länsstyrelsen uppmanar allmänhet att

Inte ge sig ut i trafiken när snöfallet börjar.

Följa väderutvecklingen.

Se över hemberedskap:

– Tappa upp vatten.

– Ha filtar och varma kläder hemma om strömmen skulle försvinna.

– Ha ficklampa, batterier samt värmeljus tillgängligt.

LÄS MER: Så tacklar Gekås snökaoset