Smittskyddet uppmanar till distansundervisning efter lovet

Smittskyddet vill att högstadie- och gymnasieskolorna i länet börjar med distansundervisning efter sportlovet för att minska smittspridningen av covid-19. Rådet kommer att följas i Varberg och Falkenberg men det finns en oro för vilka konsekvenser fjärrundervisningen får för elevers mående och resultat.

ANNONS
|

”I möjligaste mån bör man inleda med en veckas distansundervisning direkt efter sportlovet” skriver Region Halland i ett pressmeddelande. Men liksom tidigare görs bedömningen att det finns elever som ska undantas, till exempel de som går i särskola.

Stigert Pettersson, skolchef i Falkenberg, säger att Falkenbergs kommun kommer att följa rekommendationen men att han är bekymrad över utvecklingen i samhället och vad fjärrundervisningen får för konsekvenser för barn och unga.

– Vi är naturligtvis väldigt oroliga över den här situationen. Både för att smittspridningen är som den är men också för att vi har haft, och kommer att ha, en lång period där eleverna inte är på plats, säger Stigert Pettersson.

ANNONS

Pågått sedan jullovet

Både högstadiet och gymnasiet gick över till fjärrundervisning i två veckors tid efter jullovet. Därefter har det varit en kombinerad fjärr– och närundervisning. Enligt Pettersson så märks det nu att detta inte enbart påverkar elevernas utbildning, utan också deras mående.

– Måendet försämras och det är något som vi är väldigt observanta på, säger han.

Förvaltningen ser nu över vilka insatser som kan göras för att elevernas resultat inte ska bli lidande, till exempel lovskola och digital läxläsning.

– Det pratas mycket om utbildningsskuld men det finns väldigt lite från Skolverket och andra myndigheter om hur det ska definieras så vi har gjort ett arbete med att ringa in detta och ta fram vad som kan vara adekvata insatser och åtgärder. Och det är något som vi behöver sjösätta i närtid.

Smitta i skolan

Enligt Region Halland så är smittspridningen av covid-19 fortsatt hög i länet, vilket väcker en oro och misstanke om att den är på väg att öka. ”I kombination med de muterade virusstammar med högre smittsamhet som cirkulerar är detta mycket bekymmersamt” skriver regionen.

LÄS MER:Var femte nytt coronafall i Halland är virusmutation från Storbritannien

Förra veckan fick mellanstadieelever på Skogstorpsskolan övergå till fjärrundervisning på grund av höga sjuktal bland personalen. Den senaste tiden har även en klass på en annan skola i kommunen tvingats övergå till fjärrundervisning och dessutom har personal på en förskola varit hårt drabbade, men där har stängning inte varit aktuellt enligt Stigert Petterson.

ANNONS

LÄS MER:Skogstorpsskolan i Falkenberg går över till distansundervisning

I Varbergs kommun har det också funnits en del klustersmitta, berättar grundskolechefen Johan Berntsson.

– Det har varit vissa enheter som har varit hårt drabbade och vi har fått jobba med särskilda insatser på de skolorna, säger han.

Smittskyddet uppmanar kommunerna att fram till och med veckan efter påsklovet vara beredda på att fortsätta med delvis distansundervisning.

– Vi förhåller oss till det som smittskydd Halland och Folkhälsomyndigheten rekommenderar och vi försöker också hålla Halland enat och ha en god kommunikation med våra grannkommuner, säger Johan Berntsson.

Facket var redo att agera

Onsdagens besked välkomnas från fackligt håll, både från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

– Det gläds vi åt. Vi hade till och med börjat förbereda oss på att behöva agera om de inte tog det här beslutet, säger Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland.

ANNONS