Smittfritt i fokus för årets influensavaccinering

Regionen hoppas nå 75 procent av personer som är i riskgrupperna och över 65 år när årets vaccination mot säsongsinfluensan drar igång.

ANNONS
|

Förra året valde 55 procent av hallänningar över 65 år att vaccinera sig mot influensan. Det var två procentenheter högre än genomsnittet i riket. I år spänner Region Halland bågen betydligt hårdare och hoppas att 75 procent ska välja att ta sprutan.

Statistiken visar att vaccineringen ger ungefär 60 procents skydd mot att insjukna över huvud taget. Och för dem som ändå blir sjuka minska risken att få lunginflammation med omkring 30 procent, medan risken att dö av följder av influensa minskar med 40 procent.

– För att vara förebyggande sjukvård har vaccinationen jättestora effekter. Vaccinet är väl beprövat och säkert, konstaterar Anders Åkvist, regional chefläkare.

ANNONS

Årets vaccinationskampanj är förändrad på flera punkter för att undvika onödiga smittrisker. Alla måste exempelvis boka tid i förväg via 1177 på nätet. Den som inte kan göra det kan få hjälp via telefon av sin vårdcentral att boka en vaccinationstid.

Gratis vaccination

Vaccineringarna inleds den 3 november för personer i riksgrupperna och för dem över 65 år. De får vaccinationen gratis.

När vaccineringen sedan övergår till att också omfatta alla övriga hallänningar får de räkna med att betala 280 kronor för sticket och ytterligare 60 kronor för vaccinet.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att motverka trängsel och ska anpassa mottagningarna och i väntrum, det ska vara så säkert som möjligt att komma och vaccinera sig. Därför är det också viktigt att man kommer i tid, säger Anna Rundberg, chef för Närsjukvården i Halland.

LÄS MER:Influensavaccin blir avgiftsfritt för riskgrupper

Måste rusta oss

Samtidigt kommer 4 500 hallänningar som vårdas av hemsjukvården eller de 3 100 som bor på särskilda boenden att erbjudas att vaccineras i sina hem.

– Vi jobbar på olika fronter för att man ska kunna bli vaccinerad på ett säkert sätt, beskriver biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Hittills verkar säsongsinfluensan vara måttlig. Rapporter från de länder på södra halvklotet som har sin säsongsinfluensa nu pekar på att färre insjuknat. Men det går trots det inte att dra en säker slutsats att det kommer att bli likadant här.

ANNONS

– Vi kan inte räkna med det. Vi måste rusta oss för och skydda oss mot en influensasäsong som kan bli hur som helst. Det vi tittar på är vilka typer av influensor som cirkulerar, men vi kan ändå inte lita på det. Det är minst lika viktigt i år att vaccinera sig, säger Maria Löfgren.

Sannolikhetsbedömning

Vaccinmodellen är framtagen utifrån en internationell sannolikhetsbedömning av vilka influensastammar det är som sprids just det här året.

– För ett par år sedan såg vi att det var ett vaccin som inte var jättebra mot den stam som cirkulerade mest och då hade vi en hårdare influensasäsong, beskriver Anders Åkvist.

Om det blir som det varit på södra halvklotet är det influensa A, H1N1, som blir den dominerande influensastammen.

– Men det blir troligen så att vi kommer att ha flera influensastammar som cirkulerar den här säsongen. Så var det även förra året, säger Maria Löfgren.

Dök fullständigt

En sammanfattning av förra årets influensa visar att det var en förhållandevis mild säsong med ganska få fall, med en topp av antal sjuk under vecka tio.

– Sedan dök det fullständigt i samband med att vi fick råd och rekommendationer om hur vi kunde hindra covidsmittspridning. När man började gå ut med vikten av stanna hemma, hålla avstånd och tvätta händerna såg vi en markant effekt på influensaspridningen, lägger Maria Löfgren till.

ANNONS
ANNONS