Smidigt kolla elnätet med helikopter

Under drygt en månads tid kommer lågt flygande helikoptrar att hovra över norra Halland. Bara några meter över trädtopparna görs just nu inspektioner av elledningarna för att säkerställa att allt är som det ska.

ANNONS
|

Lågt, lågt sveper helikoptern precis över trädtopparna och elledningarna. Några skrämda får flyr hals över huvud. I övrigt är det fridfullt lugnt och vindstilla denna soliga dag när Hallands Nyheter följer med besiktningsmannen Toni Kind och piloten Joel Sund på en helikopterinspektion av elnätet i Göteborgs södra skärgård och norra Halland.

Turen utgår från Säve flygplats med första destination Vrångö.

– Senare under eftermiddagen kommer vi att flyga söderut mot Kungsbacka och Sätila. Under den kommande månaden kommer vi även att inspektera elledningarna på bland annat Väröhalvön, berättar Toni Kind, besiktningsman för Svensk linjebesiktning och som sedan 2007 arbetat för elföretaget Ellevio som årligen inspekterar elledningarna i preventivt syfte.

ANNONS

Det handlar bland annat om att upptäcka eventuella träd som hamnat över ledningar, rostiga isolatorer och trasiga stolpar.

– Eller som här, där buskar och annan vegetation vuxit sig för hög och behöver röjas, säger Toni Kind och pekar när helikoptern på 15 meters höjd sveper över elledningarna på Donsö.

Efter att ha dokumenterat fel och brister, bland annat en farligt lutande stolpe på Styrsö, går färden vidare över det solglittrande havet.

– Allvarliga fel rapporteras direkt till driftcentralen i Karlstad, som lägger en akut arbetsorder. Mindre allvarliga fel åtgärdas vanligtvis inom ett år, berättar Toni Kind.

– Samtidigt gör vi också en miljökoll, så att det inte är något oljeläckage vid stolparna, fortsätter han.

Dånet från den lågt flygande och hovrande helikoptern kan säkert få en och annan att sätta förmiddags-kaffet i halsen.

– Men vi har annonserat i både radio och tidningar, så de flesta vet att vi är här och förstår vad vi gör då vi följer ledningarna. Då är det värre med djuren. Framför allt hästar kan bli skrämda ibland, och då brukar det alltid vara den dyraste och smäckraste som skadar sig. De med lurviga hovar brukar ta det mer med ro, säger piloten Joel Sund från Kallax flyg som med säker hand styr den tolv miljoner dyra helikoptern.

ANNONS

Efter en timmes rundtur landar helikoptern åter vid Säve för att fylla på mer bränsle för färden mot Halland.

– Nu har vi haft lite otur med vädret den senaste veckan, men flyger vi fullt blir det ungefär sju timmar per dag i luften, säger Toni medan tanken fylls och Joel åter sätter sig bakom spakarna för att lyfta söderut.

Fakta: Ellevio

Elföretaget Ellevio äger, driver och utvecklar regionala och lokala elnät och distribuerar el till nära 915 000 kunder i Sverige. Elnätet är totalt 7 200 mil långt, vilket motsvarar nästan två varv runt jorden.

Ellevios kunder är spridda över Halland, Bohuslän, Hälsingland, Gästrikland, Dalarna, Värmland, Närke och Stockholmsområdet. Den största delen av elnätet finns på landsbygden.

Under 2015 distribuerade Ellevio totalt 26,8 TWh el. Företaget har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer.

Källa: Ellevio

ANNONS