SMHI varnar för skyfall och åska

Gul varning för skyfall och åskväder har utfärdats för Halland under lördagen och söndagen. – Det kan bli som att kliva in i duschen och vrida på kranen, säger SMHI:s meteorolog Therese Fogman.

ANNONS
|

Det sägs ju att efter regn kommer solsken, men under helgen blir det precis tvärtom. Smhi har utfärdat gul varning för skyfall och åskväder som väntas dra igång på allvar under lördagskvällen.

– Det ser ut som att det kan bli kraftiga skurar och åska på flera platser i Halland, säger Therese Fogman, meteorolog på SMHI.

Varningen för skyfall håller sig till och med söndag. Men efter det kan regnet hålla i sig ända till tisdag, då med lite mindre mängder.

– Skyfallen avtar fram emot måndag morgon, men då har vi en annan varning för stora mängder regn. Det kan fortfarande komma stora skurar på väldigt kort tid, säger Therese Fogman.

ANNONS

Enligt SMHI finns det risk för översvämningar på alla platser där vattnet inte har någonstans att ta vägen.

– Störst påverkan kan ske i stadsmiljöer. Som på gator, i viadukter och i källare.

Vad kan man vidta för åtgärder inför ovädret?

– Man bör vara uppmärksam och kanske inte åka ut med bilen om man inte behöver det. Det kan vara svår att bedöma vattennivåer på vägar så släpp lite på gasen och ta det försiktigt, helt enkelt.

Hur stor är risken för att det även blir åska?

– Det har varit väldigt mycket åska i Danmark som kan dra upp över Halland. Jag skulle säga att det är ganska stor risk för åskväder, men det är svårt att säga var det träffar, såklart.

ANNONS