SMHI varnar för kraftigt regn och åska

Under söndagseftermiddagen drar ett kraftigt oväder in över Halland.

ANNONS
|

Under midsommarhelgen har vädret bjudit på ömsom sol, ömsom regn och även en del åska. Det sistnämnda ser ut att hålla i sig för under söndagen går SMHI ut med en varning som gäller risk för stora regnmängder i hela länet.

– Vi har en risk för stora regnmängder och det rör sig om ganska kraftiga regnskurar och även en del åska över hela länet. Det har redan börjat komma igång i inlandet men kommer öka i antal under söndagskvällen och även under natten, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI, vid lunchtid på söndagen.

SMHI uppger att det rör sig om lokala skurar som kan ge runt 20 millimeter regn men på sina håll kan det komma upp till så mycket som 40 millimeter.

ANNONS

– Eftersom det handlar om skurar så kan det förekomma stora lokala skillnader, säger Alexandra Olsson.

Finns det risk för översvämningar?

– Om det kommer en riktigt kraftig skur på kort tid så är det klart att det medför risk för översvämning om inte regnmängderna hinner rinna undan. Vattnet kan samlas på vägar eller så kan det svämma över i källare. Som det ser ut nu ligger hela Halland i riskzonen för kraftiga skurar.

Hallänningarna kan som sagt räkna med kraftiga skurar och åska även under natten mot måndagen men redan under morgondagen drar det värsta ovädret vidare. Det kan fortfarande kommer en del regnskurar under måndagen men inte lika kraftiga. Och efter regn väntas sol.

– Det som händer bakom det här regnovädret är att ett högtryck börjar växa in. För Halland innebär det här torrt och soligt väder där den allra varmaste luften väntas komma in på onsdag. Så Halland går helt klart mot soligt väder, säger Alexandra Olsson.

LÄS MER:Ledningsarbeten till trots: Översvämning på Västra Vallgatan

ANNONS