Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skrea strand i Falkenberg är minst sagt ett populärt besöksmål under värmeböljan.
Skrea strand i Falkenberg är minst sagt ett populärt besöksmål under värmeböljan. Bild: Edith Camilla Svensson

SMHI varnar för höga temperaturer i Halland

Värmeböljan har tagit ett grepp om länet. Nu har SMHI gått ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i Halland.

Både under onsdagen och torsdagen observerades 30 grader på flera platser runt om i Halland. Även på fredagen väntas dygnets högsta temperatur nå 30-gradersstrecket. SMHI varnar därför för mycket höga temperaturer. Klass 1-varningen gäller för hela Halland.

– När det blir så pass varmt blir det en ökad påfrestning på kroppen. Det kan ge problem för framför allt riskgrupper, men också rent allmänt när det är så pass varmt tre dagar i rad, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Läs mer: Trots värmeböljan – inget eldningsförbud i Halland

För att SMHI ska gå ut med en varning behöver temperaturen ha uppgått till 30 grader minst tre dagar i följd. Skulle temperaturen vara minst 30 grader under en femdagarsperiod, alternativt 33 grader eller mer tre dagar i rad, höjs varningen till en högre varningsklass. Enligt Sofia Söderberg finns det i nuläget ingen risk för en högre varningsklass.

– Nej, det finns det inte. Det ser ut som att det är lägre temperaturer på ingång, främst från söndag och framåt, säger hon.