Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

SMHI varnar för extremt höga flöden

SMHI varnar för extremt höga flöden i Halland efter ett dygn med mycket regn. Vid lunchtid på måndagen tycks dock kulmen vara nådd.

Den högsta varningen, klass 3, gäller för ett stråk från nordöstra delen av Halland upp i Västra Götaland. I trakterna kring Skällinge och Ullared är det mycket vatten på sina ställen men räddningstjänsten har ännu vid lunchtid på måndagen inte haft några olyckor eller större larm om översvämningar.

En bil körde fast på Hedvägen i Ullared, men där behövde räddningstjänsten aldrig rycka ut för att hjälpa till med att dra bort bilen.
– Det är mycket vatten där, så vi kommer att spärra av tills det har sjunkit undan, säger Fredrik Åkesson, verksamhetschef på Räddningstjänsen Väst.

Det finns fler mindre vägar med mycket vatten omkring och räddningstjänsten har fått hjälpa till i en fastighet som drabbats av översvämning.

Även i Veddige och Derome är det mycket vatten. På platser där Viskan brukar svämma över är boende och företagare beredda och vidtar egna åtgärder, så inte heller där har någon räddningsinsats behövts. Där är varningen klass 2.
– Viskan släpar efter lite, det rinner ner från små bäckar där det är mycket vatten nu, det ska vara klass 2 i två dagar framåt, säger Fredrik Åkesson.

Översvämningsrisken kommer efter kraftigt regnande i Västra Götaland och norra Halland under lördagen i kombination med fuktig mark. Under fredagen och lördagen föll mellan 50 och 70 millimeter. Prognosen är att vattnet där den högsta varningen klass 3 som gäller för små och medelstora vattendrag i Varbergs och Falkenbergs inland kommer att sjunka under dagen.

– Men det är en prognos, så man vet aldrig. Vi skulle inte drabbas alls först men sen kom regnet längre söderut än man tänkt, säger Fredrik Åkesson.

Enligt vädertjänsten Foreca ska kulmen ha nåtts mitt på dagen på måndagen däremot kommer det att fyllas på något under veckan. Det blir inget regn under måndagen men under tisdagen och onsdagen blir det 2-3 mm per dag för att sedan tillta på torsdagen då det blir mellan 5 och 10 mm. Enligt Foreca kommer det sannolikt att vara stora lokala variationer.

– Vi har fått signaler på att vattnet sjunker tillbaka nu i framförallt de små vattendragen och prognosen är att det inte ska bli mer än vad det är nu, säger Fredrik Åkesson.
– Som tur är har vinden mojnat något och havet dragit sig tillbaka. Det var ett högre vattenstånd under helgen som höll emot. Nu är det ett bättre utflöde när havet släpper på så att vattnet kan rinna ut.

Fredrik Åkesson säger att man från räddningstjänstens sida hade mobiliserat för en större anspänning än vad det än så länge förefaller ha blivit, även om det är för tidigt att blåsa faran över helt.