Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

SMHI utfärdar klass 2-varning för Halland

Vindar på upp emot 27 meter per sekund väntas dra in över Halland under söndagseftermiddagen och SMHI har nu utfärdat en klass 2-varning för länet.

En klass 2-varning innebär att det finns risk för skador på byggnader, risk för kringflygande föremål, större skador på skog och risk för trafik, el- och telefonistörningar.

I södra delarna av länet väntas mycket hårda vindbyar på mellan 21 och 24 meter per sekund, i norra delen av länet väntas vindarna bli ännu starkare, mellan 25 och 27 meter per sekund.

– Det är främst under eftermiddagen och kvällen som det ser ut som att bli det här stormbyarna på 25 till 27 meter per sekund. Sedan under natten mot måndagen så fortsätter det vara ganska blåsigt med 21 till 24 meter per sekund i hela området, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I samband med stormen väntas kraftigt regn i hela Halland.

– Det kan komma uppemot 20 millimeter sett till hela söndagsdygnet och natten mot måndagen, men det är lite osäkra mängder, säger Marie Staerk.

Det ihållande regnet väntas mattas av fram på måndagen men det kan fortsatt komma en del skurar. Vinden kommer vara sydlig, eller sydvästlig, och temperaturen väntas hamna på mellan fyra och sju plusgrader.

På grund av det väntade väderläget har Trafikverket valt att ställa in samtliga tåg på sträckan Varberg-Borås från klockan 12.00 på söndagen. Spåret beräknas kunna öppna igen efter klockan 14.00 på måndagen, beroende på hur väderläget utvecklar sig.

Från klockan 18.00 på söndagskvällen till klockan 12.00 på måndagen stängs även sträckan Halmstad-Värnamo av för trafik.

LÄS MER: Årets första storm på väg – tåg ställs in

Blåsten ser ut att hålla i sig inpå måndagen men väntas avta och hamna mellan 15 till 20 meter per sekund.

– Gränsen för en klass 1-varning går vid 21 meter per sekund och just nu ser det ut som att det håller sig under varningsnivå, säger Marie Staerk.

Även de efterföljande dygnen verkar bli blåsiga.

– Blåsten ser inte ut att avta fullt förrän framåt onsdag-torsdag någon gång, så det blir hårda vindbyar fram till dess.

När blir det sol igen?

– Det finns inte riktigt tendenserna till en riktigt solig dag i nuläget. Veckoslutet ser ut att kunna bjuda på lite sol men det är lite för tidigt att säga.