Det råder stor risk för skogsbränder i Halland enligt SMHI.
Det råder stor risk för skogsbränder i Halland enligt SMHI. Bild: Johan Wedenström

SMHI går ut med varning – stor risk för skogsbränder

SMHI har utfärdat en varning för att det under söndagen och måndagen finns en stor risk för skogsbränder i Hallands län.

ANNONS
LocationHalland||

Det vackra sommarvädret har torkar ut markerna ordentligt och på många håll i Sverige är risken för skogsbrand stor. Och det ser den ut att fortsätta vara.

– Våra varningar gäller i 24 timmar men prognosen är att det ska fortsätta vara torrt de närmaste dagarna så risken för skogsbränder lär fortsatt vara stor och varningen lär ligga kvar, säger Anna Belking, jourhavande meteorolog på SMHI.

Först på onsdag finns det chans för nederbörd att fukta upp den torra marken.

– Det är svårt att säga hur mycket regn som behövs för att risken ska minska men det räcker inte med bara en skur, det behövs större mängder än så, säger Anna Belking.

ANNONS

Det är inte bara i Halland som risken för bränder i skog och mark är stor utan på flera håll i Götaland och Sörmlands län varnas det. I södra Götaland uppges det vara extremt torrt i markerna på flera håll.

– Man behöver vara väldigt försiktig om man eldar utomhus och hålla koll på om det råder eldningsförbud i området man befinner sig i, säger Anna Belking.

Definition av risk för skogsbrand:

Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Källa: SMHI

ANNONS