Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild.
Genrebild.

SMHI går ut med risk för kraftiga regn- och åskskurar

SMHI varnar för risk för stora mängder regn. Skyfallet väntas komma under eftermiddagen och kan föra med sig både åska och hårda vindar.

I veckan byts strandvädret ut mot skurar och knappa 20 grader. I Halland väntas det under måndagen komma stora regnmängder på kort tid, med risk för lokala översvämningar.

– Det är alltid lurigt exakt var ovädret kommer att hamna, men det ser ut att åka in över Halland under måndag eftermiddag, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Hon förklarar att det kan finnas lokala skillnader där vissa områden kan få stora mängder regn.

SMHI har utfärdat en risk som gäller under måndagen, främst på eftermiddagen, i hela Halland och innebär ett skyfallsliknande regn som kan ge mer än 35 millimeter på kort tid. Åska och kraftiga vindbyar kan förekomma i samband med skurarna.

Med stora mängder regn på kort tid finns det en ökad risk för översvämningar.

– När det kommer stora mängder nederbörd under kort tid så hinner inte vattnet rinna undan. Framför allt på hårda ytor, såsom underfarter och på vägar, ansamlas det lätt.

Vidare i veckan hänger det ostadiga vädret kvar och vi får räkna med lägre temperaturer än vad vi har vant oss vid.

– Under mitten av veckan ser det ut att bli temperaturer runt 20 grader och i samband med regn kan det bli lägre än så. Det ser ut att passera en del skurar, men även lite sol där emellan, berättar Emelie Karlsson.

Definition för Risk stora regnmängder:

Det finns en risk för stora regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning.

Källa: SMHI