Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Småbrukarbasen <BR>ger sig inte så lätt

Det råder full kalabalik inom Småbrukarna. Förbundsstyrelsens ordförande Åke Karlsson, Kolmården, vill sparka stridbara Hallandsordföranden Gunhild Mårtensson.
- Åke Karlsson kör med osanningar. Dessutom har jag inte hört ett knyst från honom. Det är dessutom inte han som kan sparka mig. Jag är vald av medlemmarna i Halland, dundrar hon.

Småbrukarna, som har 6 000-7 000 medlemmar i landet och närmare 400 i Halland, är som namnet säger en rörelse för just de mindre lantbrukarna.

Det är om detta som striden handlar. Gunhild Mårtensson har vid flera tillfällen, både i skrift och tal, uttalat sitt stöd för att Wapnö gods bör få utöka djurhållningen ända upp till 2 000 djur. Något som fått bland andra Åke Karlsson att se rött och kräva hennes avgång, eftersom ett sådant stöd står i skarp motsats till Småbrukarnas regler.

Gunhild Mårtensson försvarar sig dock:

- Han är ingen förmyndare över Halland. Jag omvaldes till ordförande den 28 februari vid vårt årsmöte.

Stödet till Wapnö Gods har hon tidigare förklarat med att företaget visserligen är stort lokalt men däremot mycket litet jämfört med jättar som Arla. Hon stöder också den unika produktionen som bygger på en egen kontroll av hela kedjan. Från fodret, djuren, mejeriet och utkörningen till butikerna på Västkusten.

Dessutom påpekar hon att Åke Karlsson kanske bör vakta sina ord och tänka lite på sina egna förehavanden tidigare:

- Han stödde bland andra Swedish Meats då man lyckades driva fram att ett småskaligt Kravmärkt slakteri på Orust fick läggas ned.

- Då var det minsann inte småskalighet som gällde!

Så Gunhild Mårtensson tänker inte ge sig utan strid:

- Han kan inte avsätta mig om man ska följa svensk föreningsrörelses reglementen. Det kan bara Hallandsavdelningen i så fall göra.