Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ingen mer bonus. Frida Van den Bosch delade på föräldraledigheten med Gustavs pappa. Jämställdhetsbonusen innebar ett tillskott på mer än tio tusen kronor. Pengar som de inte kan räkna med för nästa barn.

Slopad jämställdhetsbonus slår hårt mot föräldrar

Krångligt och utan effekt. Det är bakgrunden till att den så kallade jämställdhetsbonusen för föräldraledighet som togs bort vid årsskiftet. Men det kan slå oväntat hårt mot barnfamiljer som kan förlora tusentals kronor.

– För oss var det mycket pengar som kom via bonusen och det gjorde att vi kunde vara hemma längre med Gustav, säger Frida Van den Bosch från Varberg.

Riksdagen beslutade i höstas att ta bort den så kallade jämställdhetsbonusen från årsskiftet. Det innebär att ingen bonus kommer att betalats ut för föräldradagar efter den 31 december 2016. Ändringen berör alla föräldrar som tar ut föräldrapenning, oavsett vilket år barnet är fött. Bakgrunden är att bonusen enligt regering och riksdag inte har lett till de effekter som lagstiftarna hade hoppats på, det vill säga att få papporna att ta ut mer föräldraledighet.

Jämställdhetsbonusen infördes 2008 som ett incitament för föräldrar att dela föräldraledigheten mer jämställt mellan sig. Ersättningen har varit skattefri och betalats ut per automatik av Försäkringskassan. Föräldrarna har kunnat få upp till 13 500 kronor per barn om de gjort ett jämställt uttag av försäkringen

För Frida och hennes sambo var bonusen helt okänd när de 2015 bestämde sig för att dela på föräldraledigheten med sonen Gustav.

– Vi delade vår föräldraledighet rakt av. När Gustavs pappa gick hem så kom det automatiskt pengar. Vi visste inte ens om att det fanns. Det var mycket pengar för oss och innebar att vi gick plus.

Om några månader är det dags för tillökning men den här gången kommer Frida att vara hemma mer.

– Det har inget att göra med att de tar bort bonusen men visst får det konsekvenser rent ekonomiskt för oss och för många andra som haft stor nytta av de extra pengarna, säger Frida.

Samtidigt har paret sina egna jämställdhetstankar som inte styrs av några statliga pengar.

– Vi är nog ganska klara över att barn har ett lika stort behov av båda sina föräldrar oavsett bonus.

Bonusen har kostat en miljard kronor sedan den infördes. I stället för jämställdhetsbonusen har en så kallad tredje pappamånad införts, vilket innebär att tre månader är öronmärkta för respektive förälder.