Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressen blev för stor. Stampens huvudägare Peter Hjörne och koncernchefen Martin Alsander förklarade varför Stampen ansökte om rekonstruktion.

Skulderna är för stora

Stampen AB, där Hallands Nyheter ingår, lämnade på måndagen in en ansökan om företagsrekonstruktion till Göteborgs tingsrätt.

Syftet med åtgärden är att sanera koncernens ekonomi och hantera de historiska skulder företaget ådragit sig.

Bolaget som bland annat är ägarbolag till Stampen Local media – där Hallands Nyheter ingår – lämnade in 16 ansökningar om företagsrekonstruktion vid 09.15 för godkännande hos respektive tingsrätter.

På morgonen informerade koncernchef Martin Alsander och huvudägare Peter Hjörne personalen på de olika tidningar och medieföretag som ingår i koncernen om varför åtgärden är nödvändig.

Nu kommer en rekonstruktör att ta vid för att se över hur bolagets skulder ska kunna hanteras och hur företaget kan ta sig framåt.

Alsander berättade på informationsmötet att de finansiella problemen grundar sig dels i en historiskt uppbyggd skuldsättning men framförallt är det utfallet i det långdragna tryckerimomsmålet, som vann laga kraft under våren, som har accelererat problemen.

Nu är Stampens bedömning att koncernen inte kan möta alla sina förpliktelser framåt. Därför har man beslutat om att ansöka om företagsrekonstruktion. Syftet är att rädda verksamheterna och jobben – något koncernledningen bedömer att man har väldigt goda förutsättningar för att göra. Ett flertal av Stampens bolag har genomgått ett stålbad de senaste åren och nu gör ett flertal av företagen vinst.

– Vår ambition är att läsare, anställda och kunder inte ska påverkas av det här överhuvudtaget. Verksamheten flyter på som vanligt, säger Martin Alsander.

Hallands Nyheters papperstidning och hn.se fortsätter alltså komma ut precis som förut.

– Det är en tung dag naturligtvis och en besvärlig dag. Men det är absolut nödvändigt, säger Peter Hjörne, största ägare i Stampenkoncernen.

– Vi har en situation där vi skulle betala av till både banker och Skatteverket för den momsskuld som vi har. Och vi kan konstatera att bankerna inte köper vår plan. Därmed kan vi inte leva upp till våra åtaganden och därför är vi skyldiga att begära rekonstruktion för att rädda verksamheterna, jobben och utgivningen.

Bankerna är den stora tunga delen i Stampens skuldbörda. I en rekonstruktion begär man ackord och kan förhandla om saker och ting.

Hur medgörliga tror du att bankerna kommer att vara i den här processen?

– Jag vill inte spekulera i det i dag för vi har inte ännu fått ett beslut från tingsrätterna om rekonstruktionen. Det ska göras en rekonstruktionsplan tillsammans med rekonstruktören och då får vi se vad det leder fram till.

– Just idag handlar det om att hantera situationen som den är och vara väldigt klara över att det viktigaste och det som vi har fokus på är medarbetarna, 3 000 anställda, det är utgivningen, tryckerierna och våra sajter.

Vad hoppas du på för slutresultat?

– Eftersom våra verksamheter fungerar väl idag och vi visade vinst förra året, så hoppas jag att Stampen kommer ur detta stärkt, säger Peter Hjörne.

Johanna Öberg är vd för Stampen Local Media.

– Vår verksamhet, och i synnerhet GP, går bra. GP gjorde en vinst på 23 miljoner kronor 2015. Vi har varit i en rekonstruktionsliknande process under flera år och har gjort stora operationella förändringar för att vända till vinst. Nu väntar den finansiella turn-arounden, säger Johanna Öberg, vd för SLM.

Hur oroliga ska de anställda inom SLM vara?

– Jag vet av erfarenhet att det här är ett gäng medarbetare som kan lösa det omöjliga, det har vi redan visat. Nu är fokus på att arbeta vidare och fixa det här.