Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR, anser att det fortfarande är möjligt att hålla det nationella vaccinationsmålet. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR, anser att det fortfarande är möjligt att hålla det nationella vaccinationsmålet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

SKR fortsatt hoppfulla om att kunna nå vaccinationsmålet

Region Halland har lämnat besked om att hallänningar under 65 år inte kommer kunna räkna med att vara färdigvaccinerade i juni som planerat – utan först i augusti. Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR är dock fortfarande hoppfull om att det nationella vaccinationsmålet kan hållas.

Hallandsposten har tidigare rapporterat om att tidsplanen för vaccinationen i Halland inte ser ut att hålla. Både på grund av att vaccin inte levererats i de mängder som tidigare utlovats och för att det nu rekommenderas längre mellanrum mellan första och andra sprutan av Astra Zenecas vaccin.

Det innebär att de som vaccineras i fas fyra troligen inte kommer vara färdigvaccinerade i juni meddelar Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare.

LÄS MER: Vaccinationen i Halland blir inte klar förrän i augusti

Emma Spak som är chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är dock mer optimistisk och anser att det nationella vaccinationsmålet fortfarande kan hållas – bara leveranserna kommer. Prognosen bygger även på att vacciner som ännu inte godkänts blir godkända.

– Regionerna gör sina beräkningar utifrån den leveransprognos som ligger. Det är tydligt att det saknas doser och det har det gjort hela vägen. Men det innebär inte att man överger målet, säger Emma Spak till TT.

Hon understryker att det krävs större leveranser under mars och april än vad som tidigare är aviserat, om båda doserna av Astra Zenecas vaccin ska kunna erbjudas före halvårsskiftet.

Finns det risk att målet spricker?

– Det är klart att det finns en oro att vaccinet inte ska kunna levereras. Regionernas ansvar är att säkerställa att kapaciteten att vaccinera finns, och den kapaciteten finns på plats. Sedan behöver staten säkra att leveranserna kommer, säger Emma Spak.

LÄS MER: Halland har gått från långsam till snabb i vaccinationstakten