Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skolmiljarden ger miljonregn över Falkenberg och Varberg

En extra miljard ska nu Skolverket fördela ut som en del av det krispaket regeringen beslutat om under pandemin. För Varberg och Falkenberg innebär det miljoner i extra pengar.

I den tilläggsbudget som regeringen beslutade om i slutet av förra året fanns en miljard extra till landets skolor. Pengarna fördelas till kommunerna utifrån elevantal och får användas fritt så länge de går till skolverksamhet. För Varberg innebär det ett extra tillskott på 6,3 miljoner kronor medan summan för Falkenberg blir 4,3 miljoner kronor.

– Vi kommer inte kräva att kommunerna ska redovisa exakt hur pengarna har använts. Dock har vi alltid möjlighet att starta en utredning om vi får signaler på att pengarna använts till något helt annat, säger Johanna Freed enhetschef på Skolverket.

För både Varberg och Falkenberg kommer pengarna som ett välbehövligt tillskott. Pandemin har inneburit stora påfrestningar för skolverksamheten på många sätt.

– Pandemin har inneburit att det byggts upp en utbildningsskuld. Hur den ser ut har jag gett ett uppdrag till min förvaltning att ta fram ett underlag på. Efter det får vi se hur vi kan använda pengarna för att minska den, säger Stigert Pettersson chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenberg.

Även i Varberg pågår diskussionen om hur pengarna kan användas på bästa sätt. Här ska pengarna fördelas mellan två förvaltningar, då de ska användas inom både grundskola och gymnasieskola.

– Det får föregås av en dialog och sedan ska vi göra kloka investeringar för Varberg och för våra ungdomar, säger Maria Gustafsson, förvaltningschef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen