Skanska rekryterar kvinnor till byggbranschen

Endast två procent av Skanskas yrkesmedarbetare i Sverige är kvinnor. Nu vill byggföretaget ändra på det genom ett lärlingsprogram. – Var inte rädd för att testa. Det finns mycket fördomar om manlig jargong, men det är ingenting som vi har stött på, säger Stephanie Ehne.

ANNONS
|

Skanska har påbörjat en satsning för att locka till sig fler kvinnor till branschen. Ett pilotprojekt rullade i gång redan 2019 men då enbart i Stockholm.

Först i år fick hallänningar söka och Stephanie Ehne från Halmstad och Malin Gunnarsson från Falkenberg har fått två av de totalt 16 lärlingsplatserna i landet. De är nu med och bygger 89 bostadsrätter i Rosenfred i centrala Varberg. Stephanie Ehne som tidigare har jobbat på Biltemas lager i Halmstad ville ha en förändring.

– Det var ett monotont arbete och jag ville göra något nytt. Det är heller ingen stor skillnad på min tidigare lön och på vad jag får ut i lärlingslön (Just nu är lärlingslönen 126 kr/timmen, reds anmärk), säger Stephanie Ehne.

ANNONS

Malin Gunnarsson har tidigare arbetat på Essity i Falkenberg, men redan inför gymnasievalet vägde hon mellan el- eller byggprogrammet.

– Jag har mycket byggare i släkten och tycker om att vara ute och jobba med fysiskt arbete. Jag har jobbat skift jättelänge och tycker det är underbart med måndag till fredag-jobb.

Varför tror du att det är så få kvinnor som söker sig till byggbranschen?

– De kanske är rädda för det fysiska arbetet.

Förslitningsskador vanligt bland byggarbetare

Deras handledare är Magnus Weddig. När han började i byggbranschen i början på 80-talet fanns det knappt några byggarbetare som var över 50 år. Under sina år som snickare har han endast haft en kvinnlig kollega.

– Nu gäller det att få in nya synsätt och förändra byggbranschen. De tjejer som kom in tidigt fick ta den hårda smällen. Men det hänger andra planscher i bodarna nu.

Bättre sent än aldrig

Skanska Sverige har 9 000 medarbetare och cirka 40 procent av dem är yrkesmedarbetare. Endast två procent av alla yrkesarbetare är kvinnor.

Varför har det dröjt så länge för Skanska att satsa på att få in fler kvinnor?

– Det är sent. Skanska började på tjänstemannasidan tidigare, men det kommer inte någon förändring över en dag. Det finns heller inte så många manliga förskollärare. Förändringen måste ske redan hos syokonsulenterna, säger Magnus Weddig.

ANNONS

Skanskas lärlingsprogram

Pilotprojektet med 12 platser i Stockholm startade i mars 2019.

Samma månad 2020 utökades programmet till 16 platser och kvinnor från hela landet fick möjlighet att söka.

Planen är att fortsättningsvis starta ett program varje år.

Lärlingarna ska arbeta 5800 timmar. Lönen är till en början 65 procent av en fullbetald yrkesarbetares lön. Sedan går den upp i fyra olika lönesteg. Enligt Magnus Weddig på Skanska ligger vanligtvis en fullbetald medarbetares lön mellan 35-40 000 kronor.

ANNONS