Tvist om ledighet. Vårdförbundet anser att alla har rätt till fyra veckors sammanhängande sommarsemester och drar nu tvisten till central förhandling.
Tvist om ledighet. Vårdförbundet anser att alla har rätt till fyra veckors sammanhängande sommarsemester och drar nu tvisten till central förhandling.

Skadestånd krävs i tvist om semester

Vårdförbundet kräver 250 000 kronor i skadestånd av Region Halland för brott mot semesterlagen. Tvisten rör hur många semesterveckor i rad medlemmarna har rätt till under sommaren. En fråga som är principiellt intressant.

ANNONS
|

Alla har rätt till fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Det anser Vårdförbundet som stödjer sig mot såväl semesterlagen som allmänna bestämmelser i kollektivavtalet.

Men Region Halland anser att det finns utrymme för annan tolkning som innebär att de fyra veckorna under sommarperioden inte nödvändigtvis behöver ligga i sträck.

Efter att de lokalaförhandlingarna strandat har förbundet påkallat central tvisteförhandling. Facket anklagar arbetsgivaren för brott mot både semesterlagen och kollektivavtalet och vill ha sammanlagt 250 000 kronor i skadestånd, dels till förbundet och dels till drabbade medlemmar.

–Vi har olika syn på detta och då får parterna försöka lösa det centralt eller så får man gå vidare till arbetsdomstolen, säger ombudsman Lars Svantesson.

ANNONS

Han tycker att skrivningen är solklar.

–Vår uppfattning är att man har rätt till en period om fyra veckor, och en period kan inte vara uppdelad för då är det inte en period.

Frågan har så vitthan vet inte varit föremål för tvisteförhandling inom Vårdförbundet tidigare.

–Vi har haft samma tillämpning i många herrans år. Vi har 21 landsting och någonting måste det ju bero på att det är just i Halland vi behöver tvista.

Syftar du på att det är svårt att få tag på personal?

–Ja, det kan vara så. Detta har i och för sig säkert varit ett problem för många landsting men då har man kanske kunnat kohandla så att medlemmarna fått någon annat i stället och så löser man problemet och alla är nöjda.

Utgången i tvisten är ytterst intressant säger han.

–Det är för oss en principiellt mycket viktigt fråga, och oavsett om vi löser det i en central tvist eller går till arbetsdomstol så blir det prejudikat, säger Lars Svantesson som är ganska segerviss.

–Förlorar vi det härdå blir jag bekymrad för det får ju konsekvenser.

ANNONS

Regionens förhandlingschef,Joachim Björnklev vill i nuläget inte säga så mycket om ärendet utan hänvisar till förhandlingssekretess.

–Men det finns olika tolkningar på hur många veckor i rad man har rätt till under juni, juli och augusti så det ska bli både intressant och spännande att följa detta ärende, som ju kan få effekt även för andra landsting och regioner.

Han tror dock inte att parterna kommer att sätta sig ner förrän tidigast i slutet av november.

ANNONS