Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sjunkande andel positiva svar tolkas inte som ett trendbrott

Antalet nya covidfall i Halland slog förra veckan nytt rekord. Samtidigt sjönk andelen positiva provsvar rätt rejält. Region Halland vågar dock inte tro att det är frågan om ett trendbrott.

För att få en bild av coronaläget behöver man titta på flera olika siffror. Antalet nya fall säger förstås en del, men behöver sättas i relation till hur många prover som tagits. Även antalet som behöver vårdas på sjukhus och IVA visar hur pass allvarligt läget är.

När Region Halland nu summerat förra veckans siffror står det klart att antalet nya covidfall nått en ny topptnotering – 2 116. Antalet tagna prover är också fortsatt högt, men andelen som fick ett positivt provsvar sjönk från 21,5 procent (vecka 53) till 18,2 procent (vecka 1).

Tror inte på sjunkande trend

Men inom Region Halland vågar man inte hoppas på ett trendbrott:

– Den här nedgången är förväntad eftersom vi nu haft ett par veckor med många helger. Skolorna har varit stängda och många har varit lediga från arbetet. Vi tror inte det innebär en fortsatt sjunkande trend, eftersom vi nu återgår till vardagen. Det riskerar istället att öka smittspridningen, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steir.

Många behöver intensivvård

På måndagsmorgonen vårdades 51 personer på Hallands sjukhus med covid-19, vilket är en minskning med två sedan i fredags. Åtta av dessa behövde intensivvård, vilket är en ökning med en person.

Antalet som vårdas på IVA ligger nu på samma höga nivå som under pandemins start, medan antalet sjukhusvårdade är nästan är dubbelt så högt.