Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur hallänningarna agerar under julhelgen blir avgörande för sjukvårdens belastning i början av det nya året. Sjukhuschef Carolina Samuelsson vädjar till invånarna att följa rekommendationerna. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv
Hur hallänningarna agerar under julhelgen blir avgörande för sjukvårdens belastning i början av det nya året. Sjukhuschef Carolina Samuelsson vädjar till invånarna att följa rekommendationerna. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

Sjukvården oroas över ökad smittspridning under julen

Hallänningarnas agerande under årets sista veckor blir avgörande för sjukvårdens belastning, och hur hårda prioriteringar sjukhusen tvingas göra i början av det nya året. Det berättar sjukhuschef Carolina Samuelsson.
– Jag är orolig över den utveckling vi nu ser, säger hon.

Antal inlagda patienter med covid-19 i Halland är fler än någonsin. Det oroande beskedet kom från Region Halland under måndagen. Med två dagar kvar till julafton vårdas närmare 40 patienter med covid-19 i länet. När situationen var som värst under våren låg motsvarande siffra på 30 patienter.

– Läget är ansträngt. Förutom coronapatienterna har vi också många patienter med andra akuta behov. Därtill har vi på delar av sjukhuset en mycket hög sjukfrånvaro på grund av covid-19, säger Carolina Samuelsson och tillägger:

– Vi har fått anpassa vår verksamhet de senaste veckorna för att skapa resurser för att hantera tillströmningen av covidpatienter. Planerad vård som inte är omedelbart livsviktig att den utförs, som mottagningsbesök, återbesök och operationer, är vi nu nödgade att prioritera bort.

LÄS MER: Rekordmånga covidpatienter på Hallands sjukhus

Sjukhuspersonal är hårt pressad

Det pressade läget har påverkat många anställda inom Hallands sjukhus. Medarbetare har fått ändrade scheman, andra arbetsplatser och nya arbetsuppgifter. De har dessutom fått täcka upp för sina kollegor som själva ligger hemma sjuka.

– Det är svårt att ge en generell bild. Men många av våra medarbetare och chefer har jobbat väldigt hårt under väldigt lång tid, säger Carolina Samuelsson.

På Vårdförbundet har man fått in en del synpunkter från sina medlemmar angående omorganiseringen.

– De reaktioner vi har fått in har handlat om omflyttningarna. Att flyttas från sin avdelning till en annan, där man har en annan kategori av patienter. För många blir det en stor omställning som skapar stress, säger Mikael Apelquist, vice ordförande vid Vårdförbundets avdelning i Halland.

Några indragna julledigheter har dock inte Vårdförbundet i Halland fått någon information om. ”Men det kan förändras snabbt”, tillägger Mikael Apelquist.

På Hallands sjukhus undviker man att gå in och bryta beviljade semesterledigheter i så lång utsträckning som möjligt, berättar Carolina Samuelsson.

– Många är i behov av återhämtning. Men jag är orolig över den utveckling vi ser, och som ansvarig för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet måste vi se till att vi klarar hälsa och liv. Därför utesluter jag inte att vi kommer behöva dra in semestrar, säger hon.

Viktigt hur hallänningarna agerar

Hur hallänningarna väljer att agera under den sista veckan av 2020 blir avgörande för belastningen på Hallands sjukhus i början av det nya året. I förlängningen avgör det också vilka ytterligare prioriteringar man kommer behöva göra inom sjukvården.

– Vi följer utvecklingen på daglig basis och planerar utifrån olika scenarier. Ett scenario är att reducera antalet operationer till ett minimum för att kunna öppna fler IVA-platser, samt ställa om ännu fler vårdavdelningar för att kunna ta emot covidpatienter, säger Carolina Samuelsson.

– Men vi hoppas också att vi kan återgå till lägre nivå i vår epidemiverksamhet och komma igång med den andra viktiga vården – som också är vårt uppdrag.

Sjukhuschefen vill inte sticka under stolen med att det finns en stor oro över att antalet coronasjuka kommer att skjuta i höjden efter jul- och nyårsfirandet.

– När smittonivån är så hög som den är nu så ökar sannolikheten att någon du träffar bär på viruset. Vi vädjar till den enskilde hallänningen att följa rekommendationerna. Hur han eller hon väljer att bete sig under dessa väldigt speciella sista veckorna av 2020 blir avgörande för oss.