Ser effekt. Personaldirektör Cristine Karlsson tycker att regionens arbete med sjukfrånvaron börjar ge effekt eftersom ökningstakten minskar.
Ser effekt. Personaldirektör Cristine Karlsson tycker att regionens arbete med sjukfrånvaron börjar ge effekt eftersom ökningstakten minskar.

Sjuktalen fortsätter att öka

Sjukfrånvaron bland anställda inom Region Halland ökar igen, trots insatser. I fjol låg siffran på 5,2 procent. Mest ökade sjukskrivningarna bland män.

ANNONS
|

I flera år har sjukfrånvaron bland regionens anställda pekat uppåt. 2011 låg den på 3,8 procent för att i fjol landa på 5,2 procent.

Läs också:Facket får signaler om sämre arbetsmiljö

Enligt personaldirektör Cristine Karlsson är det inte korttidsfrånvaron som ökar, utan den långa och medellånga.

–Det hänger samman med att vi ser en ökning av den psykiska ohälsan, och då är det inget som blir löst inom 14 dagar, säger hon.

Störst var ökningen bland män, vilket är ovanligt. Tidigare år har alltid kvinnorna stått för en större ökning.

– Detta ser vi är en trend i hela Sverige. Männen ökar förhållandevis mer, men det är från en lägre nivå. Det är framförallt den stressrelaterade sjukskrivningen som ökar och vi tolkar det som att tidigare har kvinnan tagit mycket ansvar för hemmet och nu har det spillt över på männen, säger Cristine Karlsson.

ANNONS

När det gäller män är ökningen störst bland anställda inom hälsa och funktionsstöd som ökar från 4,4 till 5,8 procent och Kultur i Halland som ökar från 0,5 till 4,0.

Det är dock verksamheter med förhållandevis få anställda vilket gör att enstaka sjukskrivningar kan få stora effekter i statistiken påpekar Cristine Karlsson.

Men även på Hallands sjukhus ökade sjukskrivningarna bland män rejält – från 2,4 till 3 procent.

Bland kvinnor ökade sjukskrivningarna mest inom psykiatrin – från 8 till 8,7 procent, och inom regionservice – från 5,8 till 6,4.

För ett år sedan uppgav Cristine Karlsson att regionen såg allvarligt på utvecklingen och att man hade påbörjat ett arbete för att bryta den negativa trenden. En arbetsmiljökartläggning var på gång och samarbetet med Försäkringskassan hade intensifierats.

Hur ser du på att åtgärderna inte har hjälpt?

–Vi känner att detta även fortsatt är en väldigt prioriterad fråga och vi ser ändå att ökningstakten har minskat. Vi tycker att vi har greppat tag i problemet och tolkar detta som att vi har börjat få vissa effekter, säger hon.

Personaldirektören framhåller även att Region Halland har en jämförelsevis låg sjukfrånvaro.

– Givetvis är det viktigt att vi jobbar med våra frågor men vi ska också jämföra oss med andra. Vi ser att vi följer samhällstrenden men är på en låg nivå om man jämför med andra landsting och regioner, vilket jag tycker vi ska göra utifrån att Halland är ett friskt län. 2015 låg Halland och Kalmar lägst i SKL:s mätning.

ANNONS

Arbetet med att förebygga sjukskrivningar och sätta in åtgärder när de väl är ett faktum fortsätter, tillägger hon. Just nu ser man över arbetsbelastningen och tar hjälp av nya nationella arbetsmiljöföreskrifter som rör organisatorisk och social arbetsmiljö, uppger Cristine Karlsson.

Vad innebär det i praktiken?

– Regelverket hjälper oss med hur vi ska tänka när det uppstår toppar, till exempel på en vårdavdelning eller vårdcentral där det inte är fullständigt jämn arbetsbelastning. När topparna inträffar ska vi veta vad vi måste göra direkt, vad vi kan skjuta på framtiden och vilka uppgifter andra kan göra så att man inte känner sig otillräcklig. Vi ska i förväg ha tänkt igenom den här situationen.

Regionen har även försökt analysera sjukfrånvaron.

–I detta arbete såg vi bland annat att undersköterskegruppen stack ut på ett negativt sätt, så där ska vi jobba tillsammans med Kommunal för att ta fram åtgärder, säger Cristine Karlsson.

I samarbete med Försäkringskassan har också ett material som tydliggör rehabiliteringsprocessen tagits fram.

Förhoppningen är att tidigt fånga korttidsfrånvaron.

– Till exempel ska alla chefer ringa upp medarbetare som under rullande tolv haft fyra till sex korta frånvarotillfällen, säger Cristine Karlsson.

Hon hoppas att arbetet ger effekt på sikt.

–Målet nu är att vi ska sluta öka och så småningom minska sjukfrånvaron. Men det är ett idogt och långsamt arbete att nå dit.

ANNONS

Fakta: 2011–2016

Sjukfrånvaron för samtliga förvaltningar inom Region Halland:

2011: 3,8 procent

Kvinnor 4,1 procent

Män 2,5 procent

2012: 4,1 procent

Kvinnor 4,5 procent

Män 2,6 procent

2013: 4,4 procent

Kvinnor 4,9 procent

Män 2,7 procent

2014: 4,6 procent

Kvinnor 5,1 procent

Män 2,8 procent

2015: 5,0 procent

Kvinnor 5,6 procent

Män 3,0 procent

2016: 5,2 procent

Kvinnor 5,7 procent

Män 3,4 procent

ANNONS