Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjuksköterskan dömdes för ett 20-tal läkemedelsstölder och blev i samband med domen av med sitt arbete hos regionen. Bild: Janerik Henriksson/TT
Sjuksköterskan dömdes för ett 20-tal läkemedelsstölder och blev i samband med domen av med sitt arbete hos regionen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sjuksköterska granskas efter upprepade läkemedelsstölder

En specialistsjuksköterska som tidigare var anställd av Region Halland får tre års prövotid på sin yrkeslegitimation efter att hon för andra gången dömts för stölder av läkemedel.

2018 uppdagades ett 20-tal läkemedelsstölder på Hallands Sjukhus Varberg. Efter att sjukhuset gjort en egen undersökning riktades misstankarna mot en specialistsjuksköterska som vid tidpunkten var anställd av Region Halland.

Region Halland polisanmälde stölderna och sjuksköterskan dömdes under hösten 2020 till villkorlig dom för stöld. I samband med domen blev sjuksköterskan också avskedad ifrån sin tjänst hos regionen.

Det är andra gången sjuksköterskan döms för läkemedelsstölder på jobbet. 2008 dömdes sjuksköterskan för första gången för stöld, efter att det uppdagades att hon stulit läkemedel på sin dåvarande tjänst som sjuksköterska. Efter domen beslutade Inspektionen för vård och omsorg att sjuksköterskan skulle få en prövoperiod på sin yrkeslegitimation under tre år.

Efter den nya domen har IVO återigen beslutat att föreskriva en treårig prövoperiod på sjuksköterskans yrkesbevis. I sitt beslut skriver de:

”Genom att återigen stjäla läkemedel i samband med sin yrkesutövning har NN gjort sig skyldig till allvarliga brott som får anses påverka förtroendet för hen som specialistsjuksköterska.”

Sjuksköterskan själv uppger till IVO att hen i dag inte arbetar inom vården och inte har några planer på att göra det i framtiden.